fbpx
БиХ, Вијести

Земаљски музеј ускоро отвара врата Одјела за Прахисторију

Off 2
Foto: Fena

Комисија за очување националних споменика Босне и Херцеговине у сарадњи с Амбасадом Сједињених Америчких Држава у БиХ и Земаљским музејом БиХ презентирала је резултате пројекта “Превентивна конзервација збирки Земаљског музеја БиХ”.

Пројект је имплементирала Комисија у сарадњи са Земаљским музејом БиХ, док су средства у износу од 625.000 америчких долара осигурана из Фонда америчких амбасадора за очување културног наслијеђа, односно УС Стате Департмента.

Имплементатор пројекта, који је почео крајем 2015. године, је Комисија за очување националних споменика.

Координаторица Пројекта Аида Бичакчић истакла је да је на овом пројекту споведен цијели сет мјера који у коначници треба да допринесу заштити колекција али и самог објекта Музеја који тако постаје сигуран за чување вриједних збирки.

Тако је истиче завршена рестаурација кровова над Одјељењем за прахисторију, те рестаурација ентеријера као и зидног и стропног сликарства.

Foto: Fena

Такођер, завршени су радови на уградњи система ватродојаве у зградама археологије и природних наука, те видеонадзора у цијелом комплексу Земаљског музеја БиХ.

Крунски рад и највидљивији, сматра Бичакчић, био је рад на конзервацији и рестаурацији стропа у сали Одјељења за прахисторију.

“Она је коначно, први пут од 1992. године, спремна да буде отворена за јавност. Спремна бити домаћин своје збирке и надам се да ће грађани БиХ ускоро моћи уживати у свему што је наше културно наслијеђе а чува се у Земаљском музеју”, навела је.

Ријеч је о томе да ће радови подузети у оквиру овог пројекта створит увјете за постављање изложбе “Босна и Херцеговина у претхисторијско доба”, која ће након низа година поновно бити презентирана у обновљеним изложбеним салама Одјељења за археологију.

Амбасадор САД-а у БиХ Ерик Нелсон истакао је задовољство што је окончан још један пројект уз подршку Фонда америчког амбасадора, скренувши уједно пажњу и позвавши и бх. власти да се више укључе у проблеме ове институције, која је, како сматра, примјер заједничке прошлости и будућности.

Foto: Fena

Предсједавајући Комисије за очување националних споменика БиХ Амир Пашић истакао је улогу Амбасаде САД у БиХ и специјалног Фонда америчких грађана за реновирање сале за прахисторију подсјетивши да је уз помоћ овог Фонда реализовано двадесет пројеката заштите националних споменика у БиХ.

Foto: Fena

Директор Земаљског музеја Мирсад Сијарић подсјетио је да је Музеј темељна научна и културна институција у БиХ.

Говорећи о сарадњи с Амбасадом САД у БиХ, Сијарић је истакао континуирану помоћ, која се осим у подршци кроз разне пројекте Музеју огледа и у повезивању са сродним институцијама, те у давању примјера другим амбасадама у БиХ. Тако да су се у помагање Музеју укључиле и амбасаде Италије, Шведске…

Foto: Fena

Сијарић је истакао да је Земаљски музеј претходних десетак година више преживљавао, те најавио активности везене за надајмо се скоро отварање за јавност Одјела за прахисторију.

Предсједник Скупштине Кантона Сарајево Елмедин Конаковић се овом приликом захвалио амбасади САД на континуираном помагању Земаљском музеју и другим институцијама. Он је овом приликом навео да Кантон Сарајево, иако није оснивач, има обавезе према Земаљском музеју које извршава, те обећао да ће се Кантон још више укључити у помагање овој институцији.

Foto: Fena

Након протоколарног дјела презентације представљена је и софистицирана опрема набављена у оквиру пројекта, која ће унаприједити досадашњу праксу у провођењу мјера превентивне конзервације, као и рад Одјељења за конзервацију Земаљског музеја БиХ.

Related Posts