fbpx
БиХ, Вијести

Звиздић: Јачати сарадњу земаља Вишеградске групе и западног Балкана

Off 4
Denis Zvizdić Prag
Foto: VM BiH

На самиту у Прагу премијери земаља Вишеградске групе с предсједницима влада земаља Западног Балкана усвојили су Декларацију о недвосмисленој подршци приступању земаља Западног Балкана у Европску унију. У Прагу је и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, који је поручио да европска перспектива Западног Балкана нема алтернативу.

Састанку су присуствовали и премијери Сјеверне Македоније, Албаније, Црне Горе и Србије, а домаћин састанка био је премијер Чешке Андреј Бабиш.

Звиздић је поновио више пута исказани став да европска перспектива западног Балкана нема алтернативу и да је политика проширења заједнички називник и једини гарант осигурању стабилности, владавине права и економског просперитета за БиХ и регион западног Балкана, саопћено је из Вијећа министара БиХ.

У том смислу изразио је задовољство што предложени кандидат за позицију комесара за проширење долази из земље чланице Вишеградске групе, која је одувијек подржавала интеграцију западног Балкана у Европску унију.

Звиздић је рекао да све земље Вишеградске групе и западног Балкана требају тежити ка јачању међусобне политичке, економске, друштвене и културне сарадње, да би једни другима били искрен ослонац у процесу европских интеграција.

“Само пуна интеграција западног Балкана у Европску унију служи најбољем интересу континента. Неопходно је задржати замах проширења и трајну преданост провођењу реформи чији је циљ преузимање правне стечевине и досезање стандарда ЕУ, уз континуирано јачање регионалне сарадње и добросусједских односа, као и начело властитих заслуга”, казао је Звиздић.

Говорио је и о основним предусловима за превазилажење проблема на западном Балкану и рекао да су то политичка сарадња, воља за дијалогом, јачање владавине закона, стабилност и економске реформе.

“Даљња изградња транспортне, енергетске и дигиталне инфраструктуре, унапређење укупне повезаности на западном Балкану, као и западног Балкана са Европском унијом, представља кључни фактор за развој и запошљавање, и сасвим сигурно ће донијети директну корист регионалним економијама и грађанима. Стална сарадња и повезаност земаља западног Балкана треба да буде приоритет свих влада, а сарадња и подстицање добрих међусобних односа у регији треба да буде најбољи пут за успостављање повјерења”, нагласио је Звиздић.

Истакао је да ће се само заједничким дјеловањем и прихваћањем чињенице да је заједничко тржиште западног Балкана привлачније ако није подијељено националним границама отворити путеви према даљњем подстицању за домаће и успјешном привлачењу страних инвестиција.

Подсјетио је, у вези с мигрантском кризом, на легалан и хуман однос који институције БиХ имају у вези са овим питањем. Навео је и јасан став да БиХ неће бити сабиралиште миграната на западном Балкану и да у том смислу очекује помоћ ЕУ у рјешавању илегалних миграната.

ИЗВОР: Аида Пекмез/БХРТ, ФЕНА

Related Posts