fbpx
БиХ, Вијести

Звиздић : На сцени потпуна дискриминација Бошњака, Хрвата и осталих у РС

Off 2
Foto: Fena, arhiva

Предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић саопћио је данас како је “посијана илузија да је РС ентитет само једног народа довела до потпуне дискриминације Бошњака, Хрвата и осталих, праћене већ устаљеном праксом непоштивања и непровођења важећих уставних и законских норми”.

Како се наводи у саопћењу предсједавајућег Звиздића најеклатантнији примјер су посљедњи објављени подаци Министарства унутрашњих послова бх. ентитета Републике Српске, према којима је у прошлој години смањен број запослених Бошњака и Хрвата у МУП-у РС, док је истовремено број Срба повећан.

Према тим подацима, на крају 2018. године број укупно запослених у МУП-у РС износио је 7.014, од чега Срба 6.541 или 93,2 посто, што је за 1,7 посто више у односу на 2017. годину, док је истовремено смањен број запослених Бошњака са 355 на 350, а број Хрвата са 70 на 68 запослених.

Имајући у виду наведене, врло забрињавајуце податке, Звиздић истиче како је неопходно указати на сљедеће чињенице из којих произилази очигледна противуставна дискриминација Бошњака и Хрвата у погледу запошљавања у полицијским структурама бх. ентитета РС:

 

– Устав Босне и Херцеговине је у члану ИИ став (4) прописао да је „уживање права и слобода, предвиђеним у овом члану или у међународним споразумима наведеним у Анексу И овог Устава, осигурано свим лицима у Босни и Херцеговини без дискриминације по било којем основу као што је спол, раса, боја, језик, вјера, политичко и друго мишљење, национално или социјално поријекло, повезаност с националном мањином, имовином, рођењем или другим статусом.“,

– Да према члану 1. став (4) Устава Републике Српске „Срби, Бошњаци и Хрвати, као конститутивни народи, Остали и грађани, равноправно и без дискриминације учествују у вршењу власти у Републици Српској“,

– Да је Устав Републике Српске у члану 97. ст. (5) и (6) прописао да ће „конститутивни народи и група Осталих бити пропорционално заступљени у јавним институцијама у Републици Српској. Као уставни принцип, таква пропорционална заступљеност ће се базирати на попису из 1991. године, док се Анекс 7 у потпуности не спроведе“, те да

– Да члан 4. став (1) Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске јасно прописује да „структура полицијских службеника у Министарству треба да одражава националну структуру становништва према посљедњем попису“.

– Да члан 4. став (1) Закона о државним службеницима Републике Српске гласи да „структура државних службеника треба оквирно да одражава националну структуру становништва према посљедњем попису становништва“.

 

Предсједавајући Вијећа министара БиХ упозорава о каквом бескрупулозном, неуставном, протузаконитом и дискриминаторном поступању власти ентитета РС се ради, најбоље показује планско непоштивање члана 97. Устава Републике Српске, према којем „пропорционална заступљеност у јавним институцијама Републике Српске треба одговарати попису из 1991. године, док се не спроведе Анекс 7“.

– Те 1991. године дакле, прије масовног протјеривања, злочина и геноцида над Бошњацима, број Бошњака на територији коју данас чини босанскохерцеговачки ентитет Република Српска процентуално је био већи од 28 посто, што значи да тренутно у МУП-у РС недостаје око 23 посто Бошњака. Иста ситуација недовољне заступљености је и са Хрватима, којих је у МУП-у РС тренутно запослено мање од 1 посто, а према попису из 1991. године било их је 9,2 посто на територији данашњег ентитета РС – наводи Звиздић.

С друге стране, како додаје, више од 93 посто Срба је тренутно запослено у МУП-у РС, што је више од 12 посто него што је било Срба у РС према посљедњем попису становништва и више од 30 посто него према попису становништва из 1991. године, који је потребно примарно примјењивати, јер Анекс 7. још није комплетиран.

Такођер Звиздић наглашава како су то забрињавајући подаци који указују на апсолутну дискриминацију Бошњака и Хрвата у Републици Српској, а о којима дужносници РС, као и надлежне домаће и међународне институције, а посебно ОХР, ”громогласно шуте”.

Уз све наведено, формира се и једнонационални састав резервне полиције МУП-а РС, који, по мишљењу стручњака представља ембрион антиуставних паравојних снага. Зато је вријеме за буђење и досљедно инсистирање на владавини закона и међународним правним стандардима, упозорава Звиздић.

Посебно скреће пажњу на угроженост Бошњака као конститутивног народа којима се континуирано, и пред очима читаве домаће и међународне јавности, оспорава и читав низ других људских права и слобода, међу којима је и уставно право на језик, што је недопустива цивилизацијска срамота и захтијева хитну реакцију надлежних домаћих и међународних институција.

На крају, о озбиљности системске дискриминације Бошњака у ентитету РС, како образлаже Звиздић, најбоље говори податак из “Специјалног извјештаја Институције омбудсмена за људска права БиХ о националној и полној структури запослених у полицијско-сигурносним агенцијама у БиХ”, гдје се наводи да је на крају 2017. године било само 18 Бошњака упослено у руководећим структурама МУП-а РС, што представља мање од три посто од укупног броја руководећих особа у МУП-у РС.

Због тога је, истиче, важно указати, не само на мизеран број запослених Бошњака у МУП-у РС, већ и на статус, јер су углавном постављени на најниже положаје, без могућности напредовања у служби, што је додатна потврда системске дискриминације од власти ентитета Република Српска.

– Према томе, потребан је хитан и јасан став представника међународне заједнице, као и да дужносници РС престану гледати на ситуацију у БиХ кроз бифокалне наочаре, те да поштујемо владавину закона и на начелу солидарности и борбе за правду и достојанство сваког човјека без обзира на нацију и вјеру, изграђујемо нашу државу БиХ као друштво мира, стабилности, правде и једнакости – навео је предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић у саопћењу за јавност.

Related Posts