fbpx
Вијести, Регион

Због епидемије зараза Хрвати све више цијепе дјецу

Off 6
Adorable girl looking at nurse while she making her an injection in clinics

Након седам година пада цјепног обухвата у Хрватској, тај је тренд заустављен прошле године.

Очито су епидемије заразних болести, углавном оспица, што су протеклих година диљем Еуропе избијале и односиле жртве, отријезниле многе који су под дојмом антивексерске кампање без икаквих медицинских оправдања одбијали цијепити дјецу, каже дневни лист. Заустављање тог тренда добар је знак и ако обухвати наставе расти могуће је да се избјегну епидемије болести против којих се цијепи, што је озбиљно пријетило задњих година, поручују епидемиолози.

Највећи је пораст цијепљења уочен управо код примарног МПР цијепљења, односно првог цијепљења против оспица, рубеоле и мумпса, које је скочило с лањских 89% на 93,2%, те код ревакцинације против дифтерије, тетануса и хрипавца у другој години живота (с 86,6% на 89,4%), стоји у извјешћу о цијепљењу за 2018. што га припрема Хрватски завод за јавно здравство (ХЗЈЗ).

“Највећи је пораст обухвата уочен у жупанијама које су у 2017. години имале најниже обухвате, Дубровачко-неретванској и Сплитско-далматинској”, навео је, међу осталим, у извјешћу др. Бернард Каић, водитељ Службе за епидемиологију заразних болести ХЗЈЗ-а, преноси Хина позивајући се на загребачки Вечерњи.

Иначе, алергијске реакције у распону од благог осипа до анафилактичког шока могу се јавити након примјене сваког лијека. ХЗЈЗ води регистар нуспојава цијепљења и ти подаци потврђују да се озбиљне реакције након цијепљења јављају врло ријетко, у РХ годишње једна или двије које захтијевају примјену адреналина те неколико њих које захтијевају примјену кортикостероида, пише данас Вечерњи лист.

Извор: ХИНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže