fbpx
Вијести, Свијет

За годину дана у Идлибу расељено више од милион цивила

Off 20
Idlib, Sirija - 10. juni 2019. Najmanje šestoro civila je ubijeno, a 39 je ranjeno u novim napadima koje snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada od sinoć izvode na naseljena mjesta u sjeverozapadnoj provinciji Idlib ( İzeddin İdlilbi - Anadolu Agency )

Као посљедица сталних напада снага оданих режиму сиријског предсједника Башара ал-Асада и његових руских савезника у деескалацијској зони Идлибу је од 17. септембра прошле године расљено 1.042.000 цивила.

У Идлибу, као утврди сиријске опозиције, живи око четири милиона становника и интерно расељених који су мета сталних режимских напада. Уз посредство Турске, Русије и Ирана током мајских преговора 2017.године у Астани је за Идлиб проглашена зона деескалације за Цивиле. Сочију је 17. септембра 2018. постигнут договор о примирју у Идлибу и успостави деескалацијске зоне за цивиле.

Сходно договору, опозиционе снаге су у октобру повукле тешко наоружање из регије, а снаге одане Ассадовом режиму нису обуставиле артиљеријске и зрачне нападе у тој регији.

Уред за координацију који прати процес миграција у Сирији саопћио је да је од средине септембра прошле године до сада у Идлибу расељено 1.042.000 цивила.

Снаге Асадовог режима су нападе интензивирале од фебруара, а мете напада била су насељена мјеста, 13 шаторских насеља, 30 центара цивилне помоћи, 67 медицинских објеката, 114 школа, 18 пијаца, 5 електрана и 16 пекара.

“Долази нам зима која ће донијети још већу хуманитарну катастрофу. Већина људи нема адекватан смјештај“, казао је за АА директор Центра за координацију Мухамед Халак.

Хеллац је казао да постоји бојазан да Ассадове и руске снаге спремају нове војне операције у Идлибу те је додао да би напади на велика насеља на југу Идлиба Серакиб, Мааретинума и Ериху изавали раст броја расељених особа на 1,5 милиона.

Једна од избјеглица у Идлибу Елма Зејди казала је како јој је муж погинуо, а породична кућа срушена у зрачним нападима.

“Имала сам једног сина који је радио и бринуо о нама, али и он је погинуо. На крају смо морали побјећи од смрти у Серакибу“, казала је Зејди.

На упит да кратко опише живот у избјегличком шаторском насељу Зеyди је казала да је то живот испуњен блатом, прашином, врућинама и борбом против змија.

“Имам још једног сина који сакупља жељезо на отпаду и тако нас храни“, казала је Зејди.

И Мезна Хајем је морала побјећи из Серакиба у село Кели у близини сиријско-турске границе.

“У шаторима је паклено вруће. Шатори су покривени најлоном, а сутра долази зима и требат ће нам теписи, деке, спужве и све друго“, казала је Хајем.

Од прошлогодишњег постизања споразума до сада је у нападима Асадових и руских снага у деескалацијској зони у Идлибу убијена су најмање 1.282 цивила. Међу страдалим је било и 219 жена и 341 дијете.

Извор: Агенција Анадолија/Ешреф Муса/Бурак Карачаолу

Related Posts