fbpx
БиХ, Вијести

Заједништво извиђача из регије

Off 8
Savez izviđača Grada Zenice
Foto: Savez izviđača Grada Zenice

Идеја заједништва у модерном, демократском друштву, у земљама насталим распадом бивше СФРЈ, готово да и не постоји. Ратна дешавања и постратне трауме, али и политичке разлике и размирице у минулих тридесетак година грађане су удаљиле једне од других. Свијетла тачка у том мрачном тунелу остали су извиђачи.

Њихове организације нису заборавиле праве животне вриједности, које се, заправо, мјере бројем правих пријатеља без обзира из којег националног корпуса они долазили.

Борачко језеро код Коњица. Камп извиђача из Зенице и 300 младих из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније. Пријатељство и заједништво основне су карактеристике овог окупљања.

“То је за нас уобичајена појава у извиђачима. Увијек видимо људе из свих крајева Југославије. За нас то није ништа ново и међу нама сви смо ми пријатељи, нема никаквих разлика”, каже Армин Елезовић из Сарајева.

“Све је лијепо, овде нам је одлично, немамо никакве замјерке. Што се дружења тиче, то је увијек добро, тако да све је супер”, додаје Анђела Мирковић из Ниша.

Да би учврстили заједништво, али и послали поруку посвађаним политичким челницима, извиђачи су потписали и повељу пријатељства. Њен, као уосталом и значај поменуте поруке, неизмјерно је велики за ове младе људе.

“Значи, ми неко пријатељство које склапамо увијек на извиђачима, које је јако лијепо и лијепо се дјеца овдје проводе, знамо да ће увијек неки камп, гдје год да одемо, оставити лијеп утисак на нас”, сматра Дуња Васиљевић из Београда.
“Јако добро сарађујемо и са Србијом и са БиХ и са Црном Гором и са Словенијом, тако да мислим да нема проблема што се тиче нас као извиђача, него је то више политички, да се не може”, закључује Лука Бујак из Осијека.

На примјеру извиђача требали би учити сви, а повеље пријатељства, без обзира на то колико симболичне биле, требали би потписати и политичари, јер је и њима вјероватно стало до тога људи на овим просторима имају бољи и квалитетнији живот.

“Оно што ми желимо, то је стварање услова за нормалан живот нормалних људи, нормалне дјеце и то је све што ми желимо, дакле створити, покушати барем пренијети на њих оно што ми знамо”, наводи Ернест Бадњевић из Извиђачке организације Приједор.
“Мислим да држава мора препознати извиђаче као некога ко мора бити већи партнер са државом да морају бити извиђачи једна од организација која би требала бити организација од посебног интереса”, сматра Един Шарић из Савеза извиђача Града Зенице.

Универзалне поруке и примјери заједништва које добијамо од извиђача наћи ће, вјероватно, начин да изађу из оквира кампа и постану дијелом свакодневнице. Можда управо ови млади људи донесу толико жељене промјене и поново нас учине пријатељима.

ИЗВОР: Амир Џидић/БХРТ

Related Posts