fbpx
БиХ, Вијести

Зашто формирање нове власти у Федерацији чека расплет на државном нивоу?

Off 6

О формирању власти у Босни и Херцеговини, челници странака више не говоре нити јавности дају објашњења зашто не раде ништа о том питању. Власт у Федерацији БиХ и на нивоу Босне и Херцеговине функционише у такозваном техничком мандату, чиме је одговорност сведена на минимум. Федерални парламентарци, без налога челника странака, не желе именовати предсједника и потпредсједнике Федерације БиХ.

Зашто формирање нове власти у Федерацији БиХ чека расплет на државном нивоу?


Да би били именовани предсједник и потпредсједници Федерације БиХ, потребно је да су конституисана оба дома Парламента, који их бирају. А, јесу. Већ дуго. Тако су испуњени услови за формирање извршне власти. Правници препоручују да се што прије крене у процедуру именовања.

“Оваква ситуација би била неодржива условно речено, поготово што имамо ситуацију да се масовно дуплирају функције у законодавној и извршној власти. Ради се о, практично, истим људима”, каже Шукрија Бакшић, професор уставног права.

То значи да заправо многи сами себи одговарају? Парламенти с времена на вријеме одрже сједницу, а парламентарци, на питање зашто не бирају предсједника и потпредсједнике Федерације БиХ, скоро па не знају шта би одговорили, пребацујући одговорност на челнике странака из којих долазе.

“Ја сад морам рећи да сам се ја надала прије пола године да ћемо завршити, ја особно. Неприродно је да ја будем и министар финансија и заступник, неприродно је да то траје већ готово годину од самих избора”, каже Јелка Миличевић, министрица финансија Федерације БиХ и заступница.

Азра Бећирспахић, заступница СББ-а у Парламенту Федерације БиХ, изјавила је како још увијек не постоје никакви договори када је у питању формирање владе Федерације БиХ.

“Ми се надамо да ће у наредном периоду челници свих политичких партија које учествују у парламентарној већини наћи договор и доћи до рјешења”, рекла је Бећирспахић.

Мирсад Заимовић, заступник СДА у Парламенту Федерације БиХ каже како не зна да ли постоје још неке кочнице те да је то питање за руководства странака.

“Немамо још никаквих оприједлога ни са једне стране”, рекао је Заимовић.

Елвир Карајбић, заступник СДП-а у Парламенту Федерације БиХ, наводи да се чини како је то већина за неформирање, а не већина за формирање власти.

Слање АНП-а не представља препреку за формирање федералне извршне власти.

Међутим, ХДЗ тај процес условљава законским рјешењем на државном нивоу – Изборним законом. СДА сматра да се паралелно треба формирати и Вијеће министара. Од Вијећа министара нема ништа, ако СНСД, који би био дио већине на државном нивоу, не пристане на слање АНП-а, а изричит је да неће.

Све то показује колико је заправо изборним побједницима стало до функционалне државе и интеграција за које се залажу.

“Бити патриота у Босни и Херцеговини не значи гађати се великим формулацијама, јаким ријечима него радити на функционисању институција. Довести државу у ситуацију да из било ког разлога не функционишу институције, ту нема партнера који је невин од ове актуелне већине, је једноставно антипатриотски чин”, сматра Жарко Папић, политички аналитичар.

Ово не брине политичке челнике. Очигледно је да формирање нове власти у Федерацији БиХ чека расплет на државном нивоу, који би могао трајати до наредног изборног циклуса у Босни и Херцеговини?

Извор: Азира Хрустемовић/БХРТ

Related Posts