fbpx
БиХ, Вијести

Затражена хитна сједница ПД ПСБиХ због мигрантске кризе и рада бх. правосуђа

Off 9
Foto: Arhiv

Четрнаест посланика Парламента Босне и Херцеговине поднијело је захтјев за сазивање хитне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој би требало да буде разматрана актуелна ситуација у правосудним институцијама, те тренутна ситуација у вези са повећаним приливом миграната у нашу земљу.

Како је најављено, на сједници би посланици требали расправљати о раду бх. правосуђа са акцентом на обавезе из препорука Европске комисије, те о Информацији Савјета министара БиХ о контроли и управљању приливом масовног броја миграната и избјеглица у Босну и Херцеговину са освртом на актуелну сигурносну и хуманитарну ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

Недавни случај који се доводи у везу са предсједником ВСТС-а Миланом Тегелтијом је само један од повода за сазивање хитне сједнице. Бројни су примјери неефикасности, погодовања, политички усмјерених процеса и других неправилности који су повјерење у правосуђе свели на најнижу разину икада”, пише у образложењу Захтјева који је потписало 14 посланика у овом Дому.

Како је наведено, Босна и Херцеговина се и даље суочава с трендом повећаног прилива миграната/избјеглица, а што је посебно видљиво у првим мјесецима текуће године, са тенденцијом изразитог повећања у наредном периоду.

Посланици су навели да је због ескалације ове хуманитарне кризе, нарушене безбједносне ситуације и повећаног ризика од нарушавања здравственог стања, ради нормализације, управљања и контроле кретања и боравка миграната, Градско вијеће Града Бихаћа усвојило закључке којима се тражи хитно дјеловање и поступање надлежних институција и органа Босне и Херцеговине.

Све чешћи обрачуни миграната и други облици нарушавања безбједносне ситуације траже хитну реакцију институција, а Парламент БиХ има обавезу да у складу са својим овлаштењима расправља о овом питању и да свој допринос конкретном дјеловању државних институција”, пише у Захтјеву који су потписали Саша Магазиновић, Нермин Никшић, Бранислав Бореновић, Драган Мектић, Јасмин Емрић, Нада Младина, Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Едита Ђапо, Енвер Биједић, Мира Пекић, Мирсад Кукић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић – Лепић.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže