fbpx
Вијести, Свијет

Зариф стигао на самит челника земаља чланица Г7, Трумп без коментара

Off 11
G7 samit
Foto: AFP

Ирански министар вањских послова  Мохаммад Јавад Зариф изненадно је  стигао је данас у Биарритз, гдје се одржава самит Групе 7, на којем су испољене разлике између америчког предсједника Доналда Трумпа и западних савезника због спора питања, укључујући Иран.

У Бијарицу се данас наставља самит челника земаља чланица Г7, међу којима долази до препирки због великих разлика у ставовима поводом свјетских трговинских тензија, изласка Британије из Европске уније и одговора на пожареу Амазону.

Трамп је у Твитер поруци оспорио извјештаје да је суочен са напетим пријемом од светских вођа на самиту у Француској.

Међутим, Трамп је одбацио медијска извјешћа о тензијама међу челницима Г7 на самиту у Бијарицу, истичући да се “сви веома добро слажу”.

Након што је рекао да ће Велика Британија након изласка из Еуропске уније потписати велики трговински споразум са САД-ом, Трамп је истакао како је Борис Џонсон прави човјек да изведе своју земљу из Еуропске уније.

Иначе, Трамп је изјавио и како је “свакако могуће” да ће позвати предсједника Русије Владимира Путина као госта на самит Г7 наредне године у САД-у.

Он је раније позвао да се Русија врати у некадашњи формат Г8.

У међувремену, француске власти приопћиле су како су привеле 68 људи који су судјеловали у напетом просвједу близу Бијарица гдје се одржава самит Г7.

Велико је осигурање око самита, а неки демонстранти из покрета Жутих прслука бијесни на француског предсједника и господарску неправду пријете акцијама.

Извор: Агенције/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže