fbpx
Вијести, Свијет

Завршена 13. рунда мировних преговора у Казахстану

Off 8
Kazahstan pregovori
Nursultan, Kazahstan - 02. august 2019:U glavnom gradu Kazahstana Nursultanu, doskorašnjoj Astani, završeni su razgovori održani u okviru 13. runde sirijskih mirovnih pregovora koji se vode pod garancijom Turske, Rusije i Irana. Strane su odlučile poduzeti konkretne mjere zaštite civilnog stanovništva i sigurnosti vojnog osoblja smještenog unutar i izvan zone deeskalacije sukoba Idlib ( Aliia Raimbekova - Anadolu Agency )

У главном граду Казахстана Нурсултану, некадашњој Астани, завршени су разговори одржани у оквиру 13. рунде сиријских мировних преговора који се воде под гаранцијом Турске, Русије и Ирана. Стране су одлучиле подузети конкретне мјере заштите цивилног становништва и сигурности војног особља смјештеног унутар и изван зоне деескалације сукоба Идлиб.

Замјеник министра вањских послова Казахстана Роман Василенко прочитао је коначну изјаву након састанка којему су присуствовали представници Турске, Русије, Ирана, режима и сиријске опозиције.

Стране су у изјави истакле своју опредијељеност за поштивање територијалног интегритета, независности и суверенитета Сирије, као и одлучност за борбу против ИСИС-а, Фронта Нусра и припадника других терористичких оргнизација на листи Вијећа сигурности УН-а.

Наглашено је како оне стране које негирају окупацији Голанске висоравни, требају постувати све међународне одлуке, укључујући и у резолуцију 497 Вијећа сигурности УН-а.
У изјави се такођер, говорио и о ситуацији на сјевероистоку Сирији, а наглашено је како се сигурности и стабилност у тој регији могу постићи само поштивањем суверенитета и територијалног интегритета Сирије.

Наглашено је такођер, како ће бити показан заједнички став када је ријеч о сепаратистичким активностима које имају за цијл нарушити сигурности сусједних земаља. Истакнуто је како војно рјешење у Сирије није могуће, те како стране остају посвећене процесу транзиције под водством УН-а.

“Земље гарантори су детаљно разговарале и о ситуацији у зони деескалације сукоба у Идлибу. Наглашено је како је потребно да се на терену успостави мир, на начин постивања свих споразума, првенствено споразум од 17. септембра 2018.”, наводи се у изјави.

Исказана је и жалост због страдња цивила.

“У оквиру постојећих споразума и међународног права одлучено је подузети конкретне мјере заштите цивилног становништва и осигурати сигурност војног особља смјештеног унутар и изван зоне деескалације сукоба Идлиб”, истакле су стране.

Подсјетили су како су представници земаља гарантора Турске, Русије и Ирана одржали детаљне састанке с специјалним изаслаником УН-а за Сирију Геиром О. Педерсеном.

Од синоћ је у зони деескалације сукоба Идлиб проглашено условно примирје.

Представници земаља гарантора изразили су задовољство због привођења крају активности око формирања Уставног комитета и осталих процедура, те су исказали спремност да се што прије одржи састанак комитета.

Извор: Анадолија

Related Posts