fbpx
БиХ, Вијести

Завршена ексхумација на Игману: Пронађена тијела 12 жртава

Off 13
Sarajevo, BiH - 07. juni 2019:Na planini Igman, između lokaliteta Golo Brdo i Lokvice, danas je nastavljena ekshumacija žrtava iz grobnice koja je otkrivena u srijedu. Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, u grobnici su do sada pronađena tijela najmanje osam žrtava, a pretpostavlja se da ih je u grobnici ukupno 12 ( Institut za trazenje nestalih - Anadolu Agency )

Ексхумација на локалитету Локвице 1 испод Голог Брда на Игману окончана је, а из масовне гробнице ексхумирано је 12 комплетних тијела, потврдила је гласноговорница Института за нестале особе Босне и Херцеговине Емза Фазлић, јавља Анадолија (АА).

Foto: Institut za trazenje nestalih – Anadolu Agency

“Говоримо о 12 особа које су са подручја Доњих Хаџића покушале прећи преко Игмана на слободну територију, ту су сачекани и ликвидирани”, истакла је Фазлић, додавши како су у близини мјеста гробнице пронађене чахуре, што је била индиција да се на овом локалитету и налази гробница.

Foto: Institut za trazenje nestalih – Anadolu Agency

Фазлић је додала такођер како су у гробници пронађени и лични предмети, дјелови одјеће, као и прибор за хигијену.

Према њеним ријечима, иако су пронађени и неки материјални докази још увијек није могуће говорити о индентитету жртава, обзиром да је више група у поменутом периоду покушало преко Игмана пребјећи на слободну територију.

“Идентитет ће бити утврђен ДНК анализом”, поручила је Фазлић.

Foto: Institut za trazenje nestalih – Anadolu Agency

Након ексхумације, посмртни остаци бит ће предати на даљу судско-медицинку обраду, анализу и утврђивање идентитета путем ДНК узорка.

Према иницијалним информацијама, претпоставља се да се ради о жртвама бошњачке националности, са подручја мјеста Доњи Хаџићи, који су нестали у љето 1992. године, а за којима се трага дужи временски период.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže