fbpx
Вијести, Свијет

ЕУ позвао Русију да хитним мјерама очува Споразум о нуклеарном разоружавању

Off 9
Rusija EU Zastava
Ilustracija

Власти Европске уније данас су упутиле апел властима Руске Федерације да подузму хитне мјере како би се загарантирало поштивање руско-америчког Споразума о нуклеарном разоружавању (ИНФ).

Ријеч је о Споразуму о нуклеарним пројектилима кратког и средњег домета из 1987. који брани кориштење ракета домета од 500 до 5.500 километара. Након америчке најаве суспензије, недавно се Русија повукла из тог споразума.

Дубоко смо забринути због развоја ситуације у вези са споразум ИНФ, који би могао бити у потпуности окончан 2. аугуста ове године, навела је у саопћењу шефица европске дипломације Федерика Могерини.

Она је поручила да се у наредним данима пружа посљедња шанса за дијалог и очување споразума који представља важан сегмент сигурности у Европи и свијету.

Могхерини је у име званичног Брисела позвала Русију да ефикасно одговори на велику забринутост у погледу развоја и распоређивања ракетних система.

“Одмах треба подузети важне и транспарентне мјере како би се гарантирала потпуна и вјеродостојна усклађеност с одредбама споразума, казала је Могерини.

Суспензија ИНФ-а изазива бојазан од нове утрке у наоружању између Москве и Wасхингтона.

ИЗВОР: Агенција Анадолија

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže