fbpx
Околиш, Свијет

ЕУ и Нјемачка подржали позив да се о пожарима у Амазонији разговара на Г7

Off 7
Foto: EPA-EFE

Европска унија и Нјемачка подржали су позив француског предсједника Емануела Макрона да се пожари у Амазонији ставе на дневни ред овогодишњег самита свјетских лидера Г7, који ће се одржати у Француској.

Мина Андреева, портпаролка Европске комисије, у петак је казала да је Комисија дубоко забринута због пожара у Амазонији, која је највећа свјетска прашума и дом је једне десетине свјетских биолошких врста.

Андреева је додала да главно извршно тијело ЕУ поздравља Мацронову иницијативу, напомињући да је “осјећај хитности заиста оправдан“. Такођер, нагласила је да је европски блок спреман помоћи и да Бразилу и Боливији, између осталог, може понудити употребу његовог сателитског система.

Она је рекла и да уговор који ЕУ има са јужноамеричким земљама чланицама заједничког тржишта Меркосур, међу којима је и Бразил, укључује и обавезу да поштују Париски споразум о климатским промјенама и да поштују еколошке стандарде.

Стефен Сеиберт, портпарол Владе Нјемачке, казао је да канцеларка Ангела Меркел пожаре у Ааозонији сматра “шокантним и пријетећим“.

Извор: Анадолија (АА)

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže