fbpx
Вијести, Свијет

Епидемија денга грознице на Филипинима, умрле 622 особе

Off 3
Denga groznica
Foto

На Филипинима је проглашена епидемија денга грознице након šшто су 622 особе умрле од те болести, преноси CNN.

Министар здравства Франциско Дуке изјавио је да је проглашавање епидемије неопходно како би се побољшао одговор на епидемију допуштајући локалним властима да искористе посебан фонд за брзи одговор.

Казао је да су Филипини забиљежили 146.062 случајева денге од јануара до 20. јула ове године, 98 посто више него у истом раздобљу 2018. године, а епидемија је узроковала 622 смрти.

Министарство здравља објавило је уторак да покреће програм усмјерен на уништавање мјеста размножавања комараца, извијестио је “Гвардиан”.

Денга је вирусна инфекција коју шире комарци која може узроковати бол у зглобовима, повраћање, мучнину и осип. У екстремним случајевима може узроковати проблеме с дисањем, крварење и затајење органа.

Вакцина против денге у земљи је забрањена након што је умрло 14-еро дјеце од 800.000 који су примили вакцину у 2016. и 2017. Међутим, предсједнички гласноговорник Салвадор Панело рекао је да би влада могла размотрити поновно увођење цвакцине с “највећим опрезом”, пренио је Ројтерс.

Санофи, фармацеутска компанија која је произвела вакцину, негирала је да су смртни случајеви повезани с вакцином.

Министар Дуке је рекао да чак и ако се вакцина поново буде давала бит ће одобрена за дјецу узраста изнад девет година.

“Ова вакцина не односи се на најосјетљивију групу у доби од 5-9 година”, рекао је Дуqуе, преноси Гуардиан.

И друге земље у регији, попут Малезије и Вијетнама, такођер се боре с инфекцијама денге, а Бангладеш се суочава с најгорим епидемијама икад, према Свјетској здравственој организацији, објавио је “Гвардиан”.

Извор: Фена

Related Posts