Вијести, Свијет

Екстремне врућине у Европи

Off 3

Европу и данас и сутра очекује висока температура, а у појединим државама већ је постигнут рекорд за јуни месец.

Због таласа топлоте и јаких ветрова у шпанској покрајини Каталонији је избио шумски пожар који је уништио 3.500 хектара земља, а температура је била 35 степени Целзијуса.

У Француској су почеле да се осећају последице врућине, навели су здравствени званичници и додали да се повећао број позива градјана којима је позлило. Хотели групе Акор (Аццор) ће данас отворити врата за старије и осетљиве особе где ће моћи да бораве у килиматозираним просторијама.

У Немачкој је постигнут рекорд за јуни месец јер је забележено 38,6 степени Целзијуса у неким градовима на истоку, навели су тамошњи метеоролози подсећајући да је најтоплији јун био 1947. године када је температура била 38,5 степени.

И у Пољској је оборен рекорд за јуни са 38,2 степени Целзијуса, као и у Аустрији са 36,7 степени.

У Француској је у сриједу забиљежена висока температура, а данас и сутра очекује се обарање рекорда. У тој земљи се још памти 2003. година када је од врућине преминуло 15.000 људи.

Власти у Грчкој страхују од пожара због јаког али топлог ветра из Африке. Земља такође памти прошлогодишњи пожар у којем је страдало више од 100 особа.

У Женеви је у сриједу отказана прослава школа а у Луксембургу су школе биле затворене.

Таласом топлоте је погођена и источна Европе. Литванске власти су савјетовале да се не плови по одређеним рекама због ниског водостаја.

Related Posts