fbpx
БиХ, Вијести

Еколошка регата за “Чист Врбас”

Off 6
Ekološka regata za Čist Vrbas
Foto FENA/Dušica Stanojević

У тијеку је акција чишћења корита и приобаља ријеке Врбас, на дијелу тока у Бањој Луци.

Циљ акције, која се одвија у оквиру иницијативе “Чист Врбас“, јесте очистити кањон Тијесно од отпада и скренути пажњу на очување једне од најатрактивнијих природних, спортских и туристичких дестинација у регији.

Овогодишњи еколошки сегмент Иницијативе додатна је мотивација за све актере и ентузијасте, јер се очекује да апликација Рафтинг клуба Кањон за домаћина Свјетског првенства у рафтингу 2021. године буде успјешна.

Током данашњег, другог дана еколошке акције, прикупљено је око 150 врећа смећа, као и огромна количина дрвног отпада, трулих стабала и шибља.

Активности се настављају све док “Тијесно” не буде у потпуности очишћено, рекао је предсједник РК Кањон Александар Пастир.

“Посљедњих неколико година чистили смо горњи ток ријеке Врбас. Ове године смо се, највише због отпада којег су нанијеле поплаве и којег смо евидентирали након пуцања заштитних мрежа узводно од ХЕ Бочац, одлучили да приступимо чишћењу корита и приобаља кањона Тијесно. Тиме смо практично почели активности с циљем апликације за Свјетско првенство 2021. године. Уједно овом акцијом желимо скренути пажњу на важност очувања ријеке Врбас”, рекао је Пастир.

Наведене активности реализоване су у оквиру Иницијативе “Чист Врбас“, и у духу Повеље за Чист Врбас коју су у мају 2013. године, у Доњем Вакуфу, осим градоначелника и начелника локалних заједница у сливу Врбаса, потписали представници ресорних министарстава оба ентитета, Фонда за заштиту околиша Федерације БиХ, Фонда за заштиту околине и енергетску ефикасност Републике Српске, те партнери пројекта компанија Цоца-Цола ХБЦ Б-Х Сарајево, Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП) и Влада Јапана.

Извор: Фена

Related Posts