fbpx
Вијести, Свијет

Дјеца данас умиру од болести које се могу спријечити

Off 2
Globalni samit o vakcinaciji: Djeca danas umiru od bolesti koje se mogu spriječiti
BRUSSELS, BELGIUM - SEPTEMBER 12: Belgian Queen Mathilde (2nd R) attends Global Vaccination Summit in Brussels, Belgium on September 12, 2019. ( Dursun Aydemir - Anadolu Agency )

У Бриселу је под покровитељством Еуропске уније (ЕУ) и Свјетске здравствене организације (WХО) одржан Глобални самит о вакцинацији на којем су познати стручњаци закључили да пад стопе вакцинације представља пријетњу животима дјеце у бројним земљама.

“Дјеца данас умиру од болести које се засигурно могу спријечити”, изјавио је Тедрос Аданом Гебрејесус, генерални директор Свјетске здравствене организације (WХО) те додао како оспице поново постају проблем у многим земљама.

“Свако десето дијете није добило потребно цјепиво против оспица”, рекао је Гебрејесус.

Одлазећи предсједник Еуропске комисије Жан Клод Јункер нагласио је да би се међународна заједница требала снажније удружити те много брже дјеловати како би се зауставило ширење разних лажи и неистина о вакцинисању.

Према најновијим подацима WХО-а, у Еуропи је у првој половини 2019. године забиљежено 90.000 случаја оспица, више него током цијеле 2018. године, док су четири еуропске државе, Албанија, Велика Британија, Грчка и Чешка, изгубиле статус земаља у којима нема те заразне болести.

Вyтенис Андриукаитис, еуропски повјереник за здравље и сигурност хране, истакао је да је потребно учинити много више како би се искоријенио потенцијално опасан вирус.

“Ако погледате постојећу епидемиолошку слику и не успијевате у кратком временском року подићи стопу вакцинације, онда то учините обавезним. То је научно оправдано. Ако родитељи који су за то одговорни то не разумију, запитајмо се ко је онда одговоран. Наравно да су одговорни парламенти и владе наших држава”, рекао је Андриукаитис.

Представници Еуропске уније (ЕУ) и Свјетска здравствена организација (WХО) поручили су да се борба против болести које је могуће спријечити вакцинацијом треба одвијати на глобалном нивоу.

Са самита је такођер поручено да постоји огромна потреба за борбом против дезинформација о овом питању које сваким даном постају широко распрострањене у цијелом свијету.

Број заражених оспицама у Еуропи вишеструко се повећао протеклих неколико година, тачније с 5.000 у 2016. на 26.000 у 2017. те на чак 84.000 прошле године.

Извор: Агенција Анадолија

Related Posts