fbpx
БиХ, Вијести

Друштво новинара БиХ осудило јучерашњи напад на новинаре

Off 3
Ilustracija

Друштво новинара БиХ изражава забринутост што након напада на новинаре у Мостару поједини припадници агенција за провођење закона, умјесто да врше своју функцију заштите грађана, путем друштвених мрежа оправдавају насиље.

Друштво новинара БиХ у саопћењу подсјећа да се напад догодио јучер док су новинари извјештавали о бацању експлозивне направе на кућу и пословни објект породице Хусић.

Том приликом, додаје се у саопћењу, власници меснице Хусић су физички напали и новинарку Дневног аваза Мелиху Смајкић из Мостара, а вербалне пријетње упућене су новинарима портала Клиx и Бљесак.

– Власници меснице су одузели мобилни телефон колегици Хусић и присилили је да избрише снимљени материјал. Након тога, у расправи на друштвеној мрежи Фацебоок, између осталог се огласио и припадник МУП-а ХНК Стипо Ротим, који је у свом коментару написао дословно да случај не треба истраживати и да новинари нису вриједни пажње – наводи се у саопћењу Друштва новинара БиХ.

Напомиње се да је Друштво новинара БиХ у посједу снимка спорне конверзације на Фацебооку, те уколико се заиста потврди да се ради о припаднику МУП-а, захтијева од надлежних да хитно интервенирају и санкционирају починиоца.

– Чињеница је да су напади на новинаре у БиХ све учесталији и безобзирнији, да се чини да постају „друштвено прихватљив“ образац понашања. А уколико у томе почну учествовати и припадници органа за провођење закона, бојимо се да ће то бити крај слободе медија у БиХ – саопћено је из Друштва новинара БиХ.

Related Posts