fbpx
Вијести

Друга вечер МФФ-а: Широкобријежани видјели како ће се живјети 2068.

Off 2
MFF Siroki Brijeg
Foto: MFF

Другог дана Медитеран Филм Фестивала приказан је документарни филм “2068” у којему десет хрватских знанственика предвиђа какав ће живот бити за 50 година.

“Сазнат ћемо зашто само ријетки живе 110 година, која су три правца која воде према продуљењу живота и хоћемо ли своју свијест моћи пребацити на рачунала”, рекао је редатељ филма Роберт Бубало.

По његовим ријечима, ради се о класичном телевизијском документарцу у чијим играним сценама наступају Маријана Микулић, која глуми Марту, прву Хрватицу која иде на Марс, и Горан Богдан.

“Радили смо у симулатору војне летјелице. Нисмо дуго снимали али нам је било јако забавно”, рекла је Микулић која се ове године нашла и у жирију фестивала.

Говорећи о улози у првој хрватској мисији на Марс, у којој свемирски брод Цроспаце с посадом од шест чланова 2068. из свемирске базе у Удбини одлази на “Црвени планет”, Богдан је раније рекао како је врло радо ушао у овај пројект, приопћено је с МФФ-а.

“Свидјела ми се тема како еминентни хрватски знанственици виде нашу будућност. Добро је то пропиткивати из данашњег става. Међутим, није ствар како ће нам бити будућност него, размишљајући о њој, како што интензивније дјеловати на нашу садашњост. Каква ће нам бити будућност не знам, али знам да ми још увијек на овим просторима дјелујемо у прошлости и још увијек вучемо окове и још нам звоне ланци из разних политичких терета на нашим плећима. То је велики проблем. Но, радећи овакве филмове и промишљајући о томе, ми дјелујемо данас за сутра”, рекао је Богдан.

У службеном програму друге вечери приказан је филм “Гробље”, шпањолског редатеља Пабла Адиега Алмудевара, и “Национална прича”, француског редатеља Грегоиреа Беила.

У кину Борак у конкуренцији је приказан и филм шпањолског редатеља Јаимеа Алекоса “Еуропски сан: Србија” те документарац хрватског редатеља Јосипа Лукића “Мајчи”. Посљедње пројекције биле су резервиране за “Суфизам” Тунижанина Yоунеса Бен Хајриа и “Обитељ у транзицији” израелског редатеља Офира Траинина. Други фестивалски дан обиљежили су и пројекцији филомва из програма “У фокусу”.

У склопу новог програма Медитеран Филм Фестивала “Трагови рата” на отвореном кину у средишту града приказан је и филм америчког редатеља Схаwна Цонвеyа “Међу вуковима”. Прича је то о члановима мотористичког мултиетничког клуба који се боре с посљедицама рата у БиХ, а пројекцији су присуствовали и главни протагонисти филма.

Извор: МФФ

Related Posts