fbpx
Вијести, Регион

Достављена документација потребна за покретање Мамићевог изручења из БиХ

Off 3

Осјечки Жупанијски суд доставио је Министарству правосуђа Републике Хрватске сву потребну документацију везану за покретање поступка изручења бившег челника НК “Динама” Здравка Мамића из Босне и Херцеговине, преноси Хина.

Након што је 7. липња Жупанијски суд издао налог за расписивање тјералице Министарство унутарњих послова је за Здравком Мамићем расписало домаћу и међународну тјералицу, а за даљњу процедуру изручења оптуженика надлежно је Министарство правосуђа, извијестили су на суду.

Министар правосуђа Дражен Бошњаковић раније је казао је да ће затражити Мамићево изручење након што добије документацију од надлежног суда у Осијеку.

Мамићев одвјетник Вељко Миљевић у понедјељак је оцијенио да његов клијент неће бити изручен Хрватској, “поготово не на овакав начин”.

Оптужно вијеће је 21. свибња потврдило другу Ускокову оптужницу против Мамића и још шесторице окривљеника, које тужитељство терети да су, у склопу злочиначког удружења, овај клуб оштетили за око 200 милијуна куна, а против Здравка Мамића тада је одређен и истражни затвор.

Темељем прве, од укупно три, Ускокове оптужнице Мамић је у липњу прошле године на осјечком Суду неправомоћно осуђен на шест и пол година затвора, због извлачења око 116 милијуна куна из Динама, а непосредно уочи изрицања те пресуде отишао је у Босну и Херцеговину, чије држављанство има.

Другом оптужницом, уз Здравка Мамића, обухваћени су његов син Марио, брат Зоран, бивши “Динамов”директор Дамир Врбановић, подузетници Сандро Стипанчић и Игор Крота те менаџер Никкy Артур Вуксан.

Оптужница Здравка Мамића терети да је, од просинца 2004. до просинца 2015. остале окривљенике организирао у злочиначко удружење те да су склапањем фиктивних уговора између “Динама” и више страних твртки те испостављањем рачуна о плаћању непостојећих услуга за трансфере играча клуб оштетили за више од 144 милијуна куна.

Уз наведено, тврди се у оптужници, НК “Динамо” је неосновано обвезан за плаћање додатног износа од још 7,35 милијуна еура, односно 55,8 милијуна куна.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže