fbpx
Вијести, Регион

Додатне снаге на пожару код Шибеника, јако југо отежава гашење

Off 8
Foto: Šibenik.in

Јако југо отежава гашење пожара на шибенском подручју, на терену је више од 100 ватрогасаца и зрачне снаге, а након што је пожар на подручју Оклаја локализиран, додатне снаге и још један канадер упућене су на гашење пожара у Дубрави који пламти у више смјерова.

Како се дознаје од доградоначелника Данијела Милете, иначе и предсједника Стожера цивилне заштите који је на терену, нитко није страдао и за сада су куће обрањене.

“Пожар је огроман, има више фронти и кракова, а овај дио који је био у близини кућа у Горњим Рупићима је под контролом, дакле куће су сигурне. Гори густа борова шума, вјетар мијења смјер тако да је ситуација тешка. Ватрогасци дају огромне напоре, као и војници и зрачне снаге које ће наставити гасити пожар док буду постојали увјети за њихов лет”, рекао је Милета.

На терену у Дубрави је 85 ватрогасаца, 25 војника, 4 канадера и 3 аиртрацтора, као и припадници Жупанијске ватрогасне заједнице и ДИП Шибеник и Сплит. Полиција на терену регулира промет, с обзиром  на то да је аутоцеста и доста локалних цеста било затворено.

“Аутоцеста је отворена, али је цеста до Дрниша још увијек затворена, но најбитније је да нитко није страдао и да су куће обрањене. У једном трену ватра је пребацила до просторија Хрватских цеста уз наплатне кућице, но обрањене су. Ватрогасци сада држе линију обране кућа, тешко је уопће процијенити о коликој је површини ријеч, више је рукаваца, а ватрена фронта је огромна”, рекао је Милета за ШибеникИН.

Иначе, цијело је подручје Дубраве искључено из електричне мреже.

Пожар у Дубрави највећи је пожар који је на подручју Хрватске који је букнуо ове године и први на којем су ангажирани припадници војске. На пожариште је упућен и четврти канадер те је укупно седам протупожарних авиона укупно ангажирано на овом пожару, а из МОРХ-а јављају да ће подручје пожара надлетјети и беспилотна летјелица.

Након што је пожар код Дрниша локализиран и додатне снаге упутиле су се на пожариште Јужна Дубрава код Шибеника, гдје су тренутачно ангажирана четири канадера и три аиртрацтора, јављају из МОРХ-а.

Најављено је да ће након зрачних снага подручје пожаришта надлетјет и беспилотна летјелица Орбитер.

Пилот Airtractora АТ-802 бојник Кристијан Билић, који се вратио с пожаришта код Дрниша након што је пожар локализиран, казао је како на пожаришту код Шибеника највећи проблем ствара промјена правца вјетра те је такођер изразио наду да ће до мрака бити стављен под контролу.

Извор: Хина

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže