БиХ, Вијести

Дио пацијената из РХ бит ће збрињаван у СКБ Мостар

Off 2
Foto: Ilustracija

Хитни пацијенти из долине Неретве и с подручја Вргорца, они са срчаним и можданим ударом, те пацијенти с политраумом и тешко болесна дјеца, убудуће ће бити медицински збрињавани у Свеучилишној клиничкој болници (СКБ) Мостар, што је у формализирано потписивањем споразума о сурадњи у Министарству здравства у Загребу.

Потписали су га хрватски министар здравства Милан Кујунџић, министар здравства Федерације БиХ Вјекослав Мандић и равнатељ СКБ Мостар Анте Квесић.

Федерални министар здравства Вјекослав Мандић рекао је како је збрињавање хитних пацијената наставак успјешне сурадње између двају министарстава чиме ће се дијелу хрватских грађана повећати доступност здравствене заштите.

Равнатељ мостарске болнице нагласио је како болница има све капацитете те су апсолутно отворени пацијентима из долине Неретве, који су прије 1991. и гравитирали тој здравственој установи.

– Тиме се и формално рјешава оно што се у стварности догађа. Пацијенти долине Неретве и дијелом из Вргорца с правом захтијевају да и они код хитног збрињавања имају право на тзв. златни сат – изјавио је хрватски министар Кујунџић.

Диљем Хрватске болнице су од пацијената удаљене махом до један сат, додаје он, а сплетом повијесних околности и границе која тамо постоји пацијенти долине Неретве су у неравноправном положају кад се ради о изнимно тешким случајевима, политрауми, при инфаркту и можданом удару.

Хитни пацијенти с тог подручја, додао је, ићи ће у болницу која ради 24 сата, која има резултате и број поступака који јамче сигурност и квалитету, преноси Хина.

Related Posts