fbpx
Вијести, Свијет

Десетине хиљада људи у Хонг Конгу против закона о изручењу Кини

Off 4
Foto: Fena/CNN

Десетине хиљада људи окупило се данас на улицама Хонг Конга протестирајући против предложеног закона о изручењу којим би се омогућило изручење Народној Републици Кини гдје би се обавило суђење.

Шефови полиције позвали су на суздржаност, а мобилизирано је више од 2.000 полицајаца који би требали осигуравати скуп за који организатори тврде да би му требало присуствовати више од 500.000 људи, извјештава РТХК.

Уколико се појави толико људи, то би био највећи скуп након протеста 2003. године организираних због владиних планова за увођење строжих закона о националној сигурности, чије је доношење касније одложено, преноси Реутерс.
До сада се на мјесту протеста окупило неколико стотина хиљада, док су станице подземних жељезница загушене људима који се покушавају придружити скупу. Званични почетак скупа најављен је за 15 сати по локалном времену у парку Вицториа.

Учесници протеста који су већ стигли узвикују “нема изручења Кини”, а исто је написано и на транспарентима, док су други позвали главног тајника Хонг Конга да поднесе оставку.

У гомили људи су младе породице с дјецом, а присуствују му и старије особе иако температура досеже 32 степена.

Related Posts