fbpx
Вијести

Демостранти заузели аеродром у Хонг Конгу

Off 5
Hong Kong demonstracije
Foto: AP

Демонстранти су се окупили на аеродрому у Хонг Конгу на почетку тродневног неодобреног протеста.Активисти у црној одјећи сјели су на под у долазном ходнику и машу транспарентима да би привукли пажњу међународних посјетилаца.

Протести у Хонг Конгу трају седмицама. Почели су противљењем приједлогу закона о изручењу грађана у остали дио Кине, а прерасли су у демонстрације са захтјевом за већим слободама.

Демонстранти планирају да остану на аеродрому током викенда. Они машу транспарентима на различитим језицима и дијеле летке са објашњењима о недавним протестима, пренио је ББЦ.

Власти су до сада толерисале мирни скуп на аеродрому, који није у већој мјери пореметио кретање путника. У овом тренутку на лицу мјеста нема полиције.

Хонг Конг има слободу медија и независно правосуђе у складу са оквиром “једна земља, два система”, а активисти страхују да се та права умањују.

Они позивају на провођење независне истраге о полицијској бруталности током протеста, потпуно повлачење контроверзног приједлога закона о изручењу и траже оставку лидера администрације Хонг Конга Кери Лам.

Извор: Срна

Related Posts