fbpx
БиХ, Вијести

Демобилисани борци на рубу егзистенције

Off 4
Foto: Amela Pokvić/BHRT

Тузлански кантон би могао бити први који ће, измјеном својих закона, преузети бригу о демобилисаним борцима млађим од 57 година који су, по федералном законодавству, у неравноправном положају у односу на старије саборце.

Елвир Мехурић је, каже, рањен током одбране земље и данас живи од инвалиднине у износу од 145 КМ. Нема довољно година старости да би остварио право на новчану помоћ из Федералног буџета. Са штаком у руци ради за дневницу.

Елвир Мехурић, демобилисани борац

„Сина имам, снаху, имам унуку. Ни они не раде. син овако изађе ако га неко зовне. На бироу.“

То право нема ни његов 54-годишњи саборац Нијаз Ибралић, којем је дијагностицирана Паркинсонова болест и живи са дјецом од супругине плате. На борбеним линијама провели су читав рат, а данас болесни, на рубу егзистенције, разочарани у систем.

Нијаз Ибралић, демобилисани борац

„Три и по године како сам болестан. Значи у те три и по године да не могу помоћи ништа. Не могу ја рукама својим, једва се крећем.“

Фади Фазлић, демобилисани борац

„Накарадни Закон, нажалост за ову нашу државу за коју смо се ми борили. Шта са овим људима до 50 година да се уради на нашем кантону овдје?“

С обзиром на то да је новим Законом прописано и да ће демобилисани борци млађи од 57 година остваривати своја права кроз измјене кантоналног закона у складу с финансијским могућностима, заступник СДА Бего Гутић упутио је иницијативу Скупштини.

Мустафа Шаховић, помоћник министра за борачка питања ТК

„Ми већ радимо на томе као Министарство, само у суженим околностима, али Влада нам је дала један вјетар у леђа својим активностима, тако да очекујемо један значајан замајац у наредном периоду.“

Хитнијим мјерама, Тузлански кантон би могао бити први који ће преузети бригу о демобилисаним борцима млађим од 57 година, који живе на рубу егзистенције.

Извор: Мирела Бектић/БХРТ

Related Posts