БиХ, Вијести

Девети дан блокаде депоније “Уборак”

Off 12
Foto: Sabina Buzaljko/BHRT

Стотињак мјештана сјеверних мостарских насеља смјештених око градске депоније Уборак и даље блокира довожење отпада на ову локацију. Након јучерашњег маратонског састанка Град Мостар је прихватио практично све захтјеве грађана, осим прецизно одређеног датума затварања депоније, јавио је репортер БХРТ-а Игор Божовић.

Но, без датума просвједници на Уборку нису жељели прекинути блокаду, са мјеста догађаја.

На локацији су, као и ранијих дана, распоређени полицајци који осигуравају да нема кршења јавног реда и мира, међутим, још ниједна особа није приведена.

Погледајте причу новинарке БХРТ-а Сабине Бузаљко.

До овог момента још не свједочимо било којој од јучер најављених полицијских акција, а мјештани мјесних заједница Бијело Поље и Врапчићи и даље блокирају истовар отпада на градску депонију Уборак.

Након што је дио отпада јучер истоварен у Јабланици, неколико празних камиона употријебљено је за уклањање комуналног отпада с ударних туристичких зона Мостара.

Подсјетимо, послије јучерашњег маратонског састанка у Градској вијећници Мостара, Град Мостар је пристао затражити нову локацију за регионалну депонију отпада од Владе Федерације Босне и Херцеговине, проводити строжу контролу како се не би поновио инцидент с одлагањем спорног муља из мостарских пречистача те пронаћи друго рјешење за санацију отпада анималног поријекла.

Тиме је практично пристао на све услове незадовољних грађана, осим што није дао коначан датум затварања депоније Уборак, која датира још из ’60-их година прошлога стољећа.

Криза с одвозом смећа из Мостара још траје, а грађани урбаних зона су незадовољни због великих хрпа смећа које већ девети дан труну на топлом и спарном времену. На улазу у градску депонију распоређени су и припадници Полицијске управе Мостар те више од стотину мјештана сјеверних мостарских мјесних заједница.

Related Posts