fbpx
Сарајево Филм Фестивал, Филм

Двије епизоде словеначке серије ‘Језеро’ претпремијерно приказане на СФФ-у

Off 5
Foto: Fena

Двије епизоде словеначке серије двојца Клемена Дворника и Матевжа Лузара “Језеро”, рађене према криминалистичком истоименом роману Тадеје Голоб, претпремијерно су приказане синоћ у Multipley Cinema City у оквиру 25. Сарајево Филм Фестивала (СФФ).

Рађена у продукцији РТВ Словеније, серија ће премијерно бити приказана у посљедњој седмици децембра. Радња серије смјештена је на алпском језеру у новогодишњој ноћи, када се главни полицијски инспектор Тарас Бирса случајно уплиће у истрагу убиства.

Редатељ Клемен Дворник казао је да је мини серија од шест епизода продукцијски више захтјевна од већине комедија које су тренутно најпопуларнији жанр те да ће премијера отворити пут за ново доба телевизијске игране серије.

Истакао је да је роман “Језеро” врло добро написан, са разрађеним ликовима и причом, те је изразио наду да ће и у Словенији у будућности бити снимано више криминалистичких серија.

“Роман “Језеро” био је велики хит и сви су говорили да треба постати серија или филм. Одлучили смо се за серију, јер се у посљедње вријеме снима много комедија, али не и криминалистичких комплексних продукција”, казао је.

Говорећи о избору глумаца, истакао је да им је најбитније било наћи глумца за лик полицијског инспектора Тараса Бирса, али да у Словенији нема много добрих глумаца који имају око 50 година и да је Себастиан Цавазза био логичан избор.

“Себастиан је у правим годинама, има све елементе јаког мушкарца, као и главни лик, емотиван је, али исто тако тајновит”, истакао је.

Нагласио је да је реакција сарајевске публике након синоћње пројекције била одлична, да су гледаоци били отворени и расположени, али да су имали и присну реакцију и на озбиљне и на комичне елементе.

Глумац Себастиан Цаваза истакао је да је до сада снимио неколико криминалистичких серија те је похвалио одличну сарадњу са режисером Дворником којег је упознао још у вријеме студија, истичући да су припреме и снимање били врло интензивни.

Цаваза је казао да врло радо посјећује Сарајево како би представио неке од пројеката.

“Сарајево Филм Фестивал је заиста врло битан, не само за регију, јер оцртава своје мјесто на мапи свијета по питању филмске индустрије, али и диверзитета програма”, казао је Цавазз те закључио да СФФ спаја регион којег су политика и рат раздвојили.

Поред Цаваза, улоге у серији остварили су: Ника Розман, Грегор Чушин, Матеј Пуц, Владо Новак, Јана Зупанчич и Наташа Барбара Грачнер.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže