fbpx
БиХ, Вијести

Да ли ће се Семберци ускоро гријати на гас?

Off 4
"Gradska toplana" Bijeljina

У Бијељини је ових дана поново актуелизовано питање гасификације Семберије. Наиме, град улази у процедуру новог кредитног задужења од шест милиона КМ, а дио новца бит ће утрошен за прелазак “Градске топлане” на овај енергент.

У Семберији су надлежни већ двије године, тачније од 2017. у више наврата давали рокове од по неколико мјесеци за почетак гријања на гас. То се до сада није десило, а према најавама градоначелника Бијељине Миће Мићића, дио новог кредита од шест милиона бит ће утрошен управо за тај пројекат.


Градоначелник очекује да ће Семберци добити гас у наредних мјесец до два. Како је рекао, план је да се смањи загађеност и да се у наредном периоду преправи топлана са кориштења угља на гас.

У “Градској топлани” се боре са дуговањима јер је цијена гријања по квадрату скоро три КМ. Увођење гаса би, кажу, поправило њихову ситуацију.

“Надамо се да ће олакшати производњу топлотне енргије нашим корисницима и да ћемо бити уреднији, бољи и квалитетнији снабдјевачи”, каже Младен Красавац, директор ЈП “Градска топлана”, Бијељина.

Он је навео да тренутни дуг за испоручену топлотну енергију за прошлу сезону износи 190 хиљада КМ.

А док чекају испуњење обећања и гасификацију, Семберци настоје да уштеде на сваки начин, па дрва купују чак и на врећу.

Радомир Стојановић, власник фирме за продају огрјева, каже да се грађани највише грију на дрва, али се доста прелази и на пелет и угаљ.

Како је раније изјавио градоначелник Бијељине, већ око пет хиљада корисника у својим двориштима има прикључке за гас. Цијена прикључка бит ће 1.500 КМ уз могућност плаћања у ратама.

Извор: Ивана Трбић/БХРТ

Related Posts