fbpx
БиХ, Вијести

Дан сјећања на убијене Бошњаке: Цвијеће у Меморијалном центру положио начелник Рудог Рато Рајак

Off 6
Rudo, BiH - 28. juli 2019:- U Kara Mustafa-pašinoj džamiji u Rudom proučen je tevhid, a članovi porodica ubijenih Ruđana danas su prošetali gradom i s mosta na Limu u rijeku bacili ruže u znak sjećanja na više od 100 Bošnjaka ubijenih tokom rata u ovom gradu ( V.Besic - Anadolu Agency )

У Кара Мустафа-пашиној џамији у Рудом проучен је тевхид, а чланови породица убијених Руђана данас су прошетали градом и с моста на Лиму у ријеку бацили руже у знак сјећања на више од 100 Бошњака убијених током рата у овом граду.

Ешеф Гушо из Соколовића изгубио је мајку, оца и сестру и још неколико чланова уже породице. У Рудом су, каже, остали међу посљедњима, безуспјешно се покушавајући пребацити према Србији. Ешеф је успио доћи до пограничног села Сјеверин, а стари и болесни родитељи остали су у Рудом.

“Прешао сам у село Живинице, горе био десет дана, а онда отишао за Београд. Они су остали. Овај један је из Сјеверина долазио да их обиђе. Увече су били, сутрадан их је нестало. Кажу да им је била полиција, да ће их пребацити за Прибој, међутим сутрадан их није било. Ствари разбацане, а њих нема. То је све што се зна”, рекао је Ешеф.

Скелетне остатке мајке и сестре пронашао је у једној, а оца у другој масовној гробници.

Дугогодишњи предсједник Меџлиса Исламске заједнице Рудо Мустафа Башић наводи да се ни 24 године након рата не процесуирају налогодавци и извршиоци злочина.

“Ништа се није промијенило ни у односу њихове свијести да нам покажу гробнице наших најмилијих које до сада нису пронађене. Али и држава и органи гоњења се понашају као и они. Нису никога процесуирали и то је оно што највише боли”, додаје Башић.

Делегације су положиле букете цвијећа и у Меморијалном центру у Старом Рудом. У овом центру налази се и спомен-соба с фотографијама жртава, чија су имена уклесана и на спомен-плочама. Почаст убијенима и ове године одао је и начелник Општине Рудо Рато Рајак. С више међусобног поштовања живот у БиХ био би далеко бољи, тврди Рајак.

“Не дотичу ме неки, посебно злуради, коментари. Они добри, од честитих и часних људи, ми јако годе као човјеку и мислим да радим праву ствар. Тако да се пуно око тога, искрен да будем, не узбуђујем. Мислим да бисмо сви требали имати више саучешћа према другима када су у питању овакве трагедије као што је ова, нажалост, у неком лошем времену обиљежила и Рудо”, додаје Рајак.

Скуп у Рудом протекао је без било каквих инцидената.

Извор: Анадолија (АА)

Related Posts