БиХ, Вијести

‘Дан бијелих трака’ – сјећање на страдање становника Приједора

Off 8
Foto: Vladimir Šušak/BHRT

Данас се у Босни и Херцеговини, али и ван наше земље, обиљежава Дан бијелих трака, у знак сјећања на 31. мај 1992. године када су власти града Приједора становницима несрпске националности наредиле да око руке носе бијеле траке и да на прозоре својих кућа вјешају бијеле заставе. Цијели свијет данас се присјећа 3.176 убијених Приједорчана, међу којима је и 102 дјеце. У Приједору је наш репортер Владимир Шушак.

Грађанима српске националности истовремено је, путем локалне радио-станице, упућиван позив да се придруже ‘својој војсци и полицији у потрази за екстермистима’.

“Остали грађани, муслиманске и хрватске националности, морају на своје куће и станове извјесити бијеле заставе и на руке ставити бијеле траке. У противном, сносиће тешке посљедице”, запријећено је у тој поруци.

Тог дана је и званично почела кампања систематског вршења злочина, у којој су проведене масовне егзекуције, силовања, отварани концентрациони логори. Коначан исход било је протјеривање више од 90 посто Бошњака и Хрвата са подручја општине Приједор, те убиство 3.176 особа из тог краја, међу њима и 102 дјетета.

Кроз концентрационе логоре Омарска, Трнопоље и Кератерм прошле су десетине хиљада људи над којима су вршене масовне егзекуције, силовања и разни други облици тортура, који ће у Хашком трибуналу бити пресуђени као злочини против човјечности.

Удружења преживјелих жртава 2012. године покренула су кампању Дан бијелих трака као глобални позив на солидарност са жртвама масовних злочина у овом крају, али и широм свијета, којима се ускраћује право на сјећање.

Међународни дан бијелих трака обиљежава се мирном шетњом кроз приједорске улице, али и манифестацијама у другим бх.градовима.  Иницијатива младих за људска права у БиХ (YIHRBiH) данас ће у Сарајеву организовати обиљежавање 27. годишњице злочина у Приједору.

Активисти и активистице YIHR-а дијелиће бијеле траке грађанима Сарајева и носити транспаренте с информацијама о злочину.

Обиљежавање почиње испред Катедрале Срца Исусова, у 15.00 сати.

 

Related Posts