fbpx
БиХ, Вијести

Данас је Рамазански бајрам

Off 69
Ilustracija

Муслимани у БиХ и широм свијета данас славе Рамазански бајрам, један од два највећа муслиманска празника којим се обиљежава крај мјесеца рамазана, односно поста.

Реису-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин еф. Кавазовић на централној бајрамској свечаности у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву пожелио је муслиманима широм земље да им Бајрам врати вјеру и наду у боље сутра. Извјештава наша новинарка Миња Ерић.

“Поштујмо свачије увјерење. Не судимо никоме док га не упознамо и не ставимо се у његов положај. Наша је обавеза да будемо правични према људима, а посебно према сљедбеницима књиге Кур’ана”, рекао је Кавазовић.

Истакнуо је да свим људима треба мир, љубави и поштовања и да се људи требају вољети, поправљати и одгајати.

“Стрпити се и праштати људима мудрост је живота. Вјера је као биљка, има сјеменку која клија, стабло које се развија и плод који зри. Зато с њом морамо пажљиво поступати и вјери је потребно вријеме да се угњезди у нашој души, да је преобрати и потакне на добро”, навео је Кавазовић.

Говорећи о Босни и Херцеговини, изразио је увјерење да ће увијек бити млада и пркосна те отворена за живот у својој различитости.

“Као што су се наши синови и кћери борили за Босну, тако и ми данас не смијемо допустити да наставе с њеним тровањем и огађивањем исти они душмани што су кидисали на њу. Пробудимо се. Изнађимо у себи снагу и учинимо ову прелијепу земљу нашим лијепим пребивалиштем”, навео је Кавазовић, сматајући да смо “доста шутјели и трпјели, подносили неправду па и понижења, не би ли се други уразумили”.

Зато је, како тврди, вријеме да једни друге прихватимо као грађане и признамо властите грешке.

Foto: Fena

Бајрам је посебно честитао прогнаним, болесним и немоћним, као и “браћи у Србији, Хрватској, Словенији, Косову, Сјеверној Македонији и Црној Гори, те муслиманима у бошњачкој дијаспори, али и свим муслиманима у свијету”.

“Сутра је Дан шехида, они очекују наш зијарет. Покажимо колико им дугујемо посјетом њиховог мезара и учењем Фатихе. Свим муслиманима у Босни и Херцеговини желим благословљене дана Бајрама”, казао је Кавазовић.


Припреме за обиљежавање Рамазанског бајрама почињу након посљедње мубарек ноћи Лејлетул-кадра, када се чисте куће и авлије, припремају  бајрамске посластице, а укућанима, посебно дјеци, припремају се бајрамлуци, односно пригодни поклони. Сви се радују бајраму, а посебно дјеца бајрам-банци.

Такођер, бајрам је прилика да се обиђе фамилија, комшије и у духу традиције муслимана је да се бајрам честита нарочито онима који немају никог, јетимима, болеснима…

Према Таквиму Ријасета Исламске заједнице у БиХ, први дан Рамазанског бајрама је у уторак, 4. јуна, 2019/1440. хиџретске године. Рамазански бајрам обиљежава се три дана, а други дан је Дан шехида. Обилазе се шехидска мезарја, а на мезарју Ковачи ће бројне делегације  проучити Фатиху, Јасин и дову.

Related Posts