Култура

Данас у БиХ почиње обиљежавање „Седмице италијанског језика“

Off 15
Амбасадор Италије у Босни и Херцеговини Никола Минаси најавио је низ догађаја којим ће у наредних десет дана у бх. градовима бити обиљежена Седмица италијанског језика у свијету.

Бројни музички, поетски, прозни и стрип догађаји показат ће колику употребу и значај има италијански језик у повезивању Италије и БиХ, као и народа двије земље.

„Такођер, намјеравамо организирати изложбу фотографија о првим дипломатским документима и на тај начин поново оживјети документе из раздобља 1863.-1914. године. У вези с тим позивамо медије у БиХ и Италији да помогну у прикупљању посебно релевантних свједочења и фотографија који говоре о италијанском присуству у земљи особито у вријеме почетка дипломатских односа. Ове године обиљежава се 155. годишњица од отварања првог италијанског дипломатског представништва у БиХ“, рекао је амбасадор Минаси.

Први догађај у Седмици италијанског језика у свијету је изложба посвећена најпопуларнијем италијанском стрипу у бившој Југославији „Алану Форду“, која ће данас бити отворена у Каменој кући- Тврђава Кастел у Бањалуци.

„Од понедјељка до петка већ се одржава прва оперна радионица у БиХ у којој учествују млади оперни пјевачи из БиХ, Италије, Малезије, Србије и Аустралије. Они ће, по окончању радионице, уз женски збор Фрањевачке класичне гимназије Високо извести оперу „Сестра Ангелица“ славног италијанског композитора Гиацома Пуццинија 13. октобра у Културном центру Алтиндаг у Високом, 14. октобра у Цркви светог Ивана Крститеља у Краљевој Сутјесци и 16. октобра у Цркви светог Анте Падованског у Сарајеву“, казала је умјетничка водитељица оперне радионице „Сестра Ангелица“ Јасмина Полић.

У Народном позоришту у Сарајеву 15. октобра концерт ће одржати Оркестар младих БиХ, који је први музички састав оформљен на државном нивоу. Музичаре је одабрао маестро Игор Цоретти који ће и диригирати концертом.

Као специјални гост, италијански књижевник и новинар Паоло Румиз током концерта ће читати неке од својих текстова о теми Европе и мира. Румиз ће са књижевницом Андреом Марцолонго бити протагонист отвореног сусрета на Филозофском факултету у Сарајеву, гдје ће 16. октобра водити дијалог о властитим искуствима у вези са Босном и Херцеговином.

Related Posts