fbpx
БиХ, Вијести

Данас отварање џамије у горажданском насељу Баћци

Off 4
Foto: FENA

У горажданском насељу Баћци данас ће бити уприличено свечано отварање новоизграђене џамије “Муфида Соколовића”. Изградња џамије трајала је три године, а радно отворење уприличено је 6. априла ове године.

“Радно отворење уприличено је истог дана када и свечано отварање џамије Ел-Џелахимана Обарку. То је датум који се узима као званично отворење, али не занчи да смо све послове урадили до краја. Главнину јесмо, остаје још неколико ситница што се тиче џамијског простора и оног у приземљу који се треба опремити намјештајем, као и да се овај простор око џамије адекватно огради и заштити дио у којем је планирана дјечија играоница”, каже имам џамије Џенан еф. Имамовић.

Очекује се да ће отварању џамије присуствовати бројни гости како из Ријасета ИЗ у БиХ, тако и вакуфа, те донатори изградње овог вјерског објекта.

“Џамију ће отворити изасланик реису-л-улеме ИЗ у БиХ заједно са вакифима и другим готима у 12.00 сати, а онда ће унутар џамије бити одржан пригодан програм који ће бити окончан клњањем подне-намаза”, каже еф. Имамовић.

Џемат Баћци један је од градских џемата у Горажду. Изграђен је 1999.године на иницијативу џематлија. У међувремену су потребе џемата надрасле постојећи капацитет месџида, тако да су се џематлије, уз сагласност и подршку надлежних институција Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, одлучили за изградњу џамије на мјесту дотадашњег месџида.

Џамија у џемату Баћци изграђена је на улазу у град Горажде, уз главну путну комуникацију, из правца Фоче. Има препознатљив обликовни израз који потенцира развој развој културног и духовног живота овог насеља и даје свој допринос урбаној слици града Горажда.

Иницијална средства дали су вакифи, породица Соколовић, а учествовали су и други. Највећи донатор је Генерални секретаријат за вакуфе у Држави Кувајт.

Извор: ФЕНА

Related Posts