fbpx
Сарајево Филм Фестивал

Данас на СФФ-у: Свјетска премијера филма “Отворена врата”, “Паразит” у Опен Еру

Off 6
Foto: SFF

Филм “Отворена врата” албанског режисера Флоренца Папаса данас ће у Народном позоришту Сарајево имати свјетску премијеру у оквиру Такмичарског програма – играни филм 25. Сарајево Филм Фестивала (СФФ). Четврти фестивалски дан обиљежит ће и “Оpen Air” пројекција филма “Паразит”, овогодишњег добитника Златне палме у Кану.

“Отворена врата” у трци за “Срце Сарајева”

Рудина и њена неудата, трудна сестра Елма крећу на дуго путовање у родно село у Албанији, у посјету свом строгом и конзервативном оцу. Док се аутом пробијају планинским путевима, Елма смишља план како да бившег школског друга наговори да се претвара да јој је супруг.

Режија: Флоренц Папас

Улоге: Лули Битри, Јонида Воксхи, Маxwелл Гузја, Сотираq Братко, Гуљелм Радоја, Елидон Алико, Висар Висхка, Јоргаq Тусхе, Анди Беголли

“Паразит” у програму Open Air

Лјубитељи кина на отвореном вечерас ће уживати у филму “Паразит”, новом класику јужнокорејског мајстора режије Joon-ho Bonga. Филм је освојио престижну Златну палму на овогодишњем Филмском фестивалу у Цаннесу, а сарајевска публика га може погледати у Лјетном кину Raiffeisen у 20:30 сати.

ПАРАЗИТ Јужна Кореја, 2019, 131 мин.

Режија: Joon Ho Bong

Улоге: Канг Хо Сонг, Сун Кyун Лее, Yео Јеонг Цхо, Wоо Схик Цхои, Со Дам Парк, Јунг Еун Лее, Хyае Јин Цханг

Четири члана породице Ки-таек изразито су блиски, али је пред њима мрачна будућност будући да су сви редом незапослени. Након што га за добро плаћен посао тутора препоручи пријатељ, студент на престижном универзитету, Ки-wооа, сина, обузима нада да ће почети остваривати редовне приходе. Свјестан очекивања властите породице, Ки-wоо одлази на интервју у породични дом Паркових. По доласку у кућу господина Парка, власника међународне ИТ компаније, Ки-wоо упознаје његову лијепу и младу супругу Yеон-кyо. Али након првог сусрета ове двије породице, услиједит ће незаустављиви низ несрећа.

Награде: Cannes Film Festival 2019: Златна палма, International Cinephile Society Awards 2019: Најбољи режисер, Sydney Филм Фестивал 2019: Најбољи филм

Филм ‘Невидљиво дијете’ посвећен дјеци рођеној као посљедица ратних силовања

Филм “Невидљиво дијете”, посвећен дјеци која су се родила као посљедица масовних ратних силовања током рата у Босни и Херцеговини, премијерно ће бити приказан данас у кину Cinema City, у оквиру документарног програма овогодишњег Сарајево Филм Фестивала.

Силовање као ратно оружје значајно је нарушило животе оних који су преживјели такве злочине, али то је ратно оруже на свијет донијело много живота. Управо ти животи заузимају главне улоге у овом филму – Ајна Јусић из Босне и Херцеговине и Лејла Дамон из Велике Британије заједно са њиховим мајкама, њиховим хероинама.

Ајна и Лејла рођене су током рата. Лејла оног дана када је Ајнина мајка преживјела силовање, а Ајна девет мјесеци касније у Сигурној кући Медика Зеница. Годинама су живјеле једна без друге, нису чак знале ни да постоје негдје у свијету дјеца попут њих. Ајнина судбина се мијења у 15. години када сазнаје како је дошла на свијет, док се Лејлина судбина мијења кроз развој у два тренутка. Први пут када у 7. години сазнаје да је усвојена, а други пут када једанаест година послије као пунољетна дјевојка сазнаје да је на свијет дошла као посљедица највећег и најстрашнијег злочина и трауме коју једна жена може преживјети – силовања.

Филм “Невидљиво дијете” приказује приче двије дјевојке са истом судбином, истим питањима, истом борбом. Кроз филм се може осјетити тежина живота дјеце рођене због рата, али и њихова снага и јачина којом побјеђују свакодневне изазове које им друштво и политички систем намећу.

“Британска фаза” Павела Павликовског

Програм “Tribute To Pawel Pawlikowski”, посвећен опусу пољског оскаровца и добитника “Почасног Срца Сарајева”, представља филм “Моје љето љубави” из 2004. године, узбудљиву драму у којој главну улогу тумачи данас велика глумачка звијезда Емили Блант.

Овај живописни филм прати емотивни и физички утјецај страсти која се током једног љета рађа између двије младе жене.

Mystify Never Tear Us Apart

СФФ Самер Скрин и ове године доноси врхунску забаву под звјезданим небом, истражујући најзначајније тренутке модерне поп културе.  Ове вечери на репертоару је “Mystify: Мichael Hutchence“, прича о Мајклу Хаченсу, рок-икони 80-их и фронтмену ултрапопуларне аустралијске групе INXS. Хаченс се на врхунцу успјеха одао хаотичном животу, што је резултирало његовом прераном смрћу у тридесет и седмој години живота.

Извор: БХРТ/СФФ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže