БиХ, Вијести, Околиш

Еколошка акција “Мост”

Off 7
Ronioci, izviđači, spasilačke službe i volonteri iz regije u Mostaru provode veliku ekološku akciju „Most“ u sklopu koje čiste korita i obala rijeka Neretve, Radobolje, Starog mosta, kula i stare gradske jezgre ( Zeljko Milicevic - Anadolu Agency )

Рониоци, извиђачи, спасилачке службе и волонтери из регије у Мостару проводе велику еколошку акцију “Мост” у којој чисте корита и обале ријека Неретве и Радобоље, те подручја око Старог моста, кула и старе градске језгре, јавља Анадолија.

Акација чишћења проводи се на подручју од Царинског моста до моста Хасана Бркића у организацији Ронилачког клуба Неретва, којем је организирање ове акције постало традиција.

Предсједник ронилачког клуба Неретва Миро Душић истиче како је ова акција изнимно значајна, што сваке године показује и велики одазив пријатеља и судионика који их подржавају доласком из читаве регије.

“Чистимо корита ријеке Неретве и Радобоље, Стари мост, Стари град. И ове године имамо одазив пријатељских клубова, те извиђача, а дошли су нам чак и гости из Новог Сада”, рекао је Душић.

Истиче како је мало већи водостај Неретве, па су молили електропривредна друштва да се тај водостај смањи како би се чишћење провело што квалитетније.

Говорећи о значају акције чишћења и буђења свијести код грађана о очувању околиша, Душић је навео да је стање Неретве далеко боље него што је то бивало ранијих година.

Владимир Бјелица из ронилачког клуба Нови Сад каже да је с радошћу дошао подржати акцију пријатеља из Мостара.

“Први сам пут у Мостару и драго ми је заиста да сам дошао, те се надам се да ћемо опет долазити”, рекао је Бјелица.

Оцијенио је веома значајним што Неретва има колекторе као ријеке у бројним земљама Европске уније, што није случај с Дунавом у дијелу који протиче кроз Србију, те у њега директно одлазе отпадне воде и фекалије.

Одржавање традиционалне еколошке акције “Мост” проводи се у организацији Ронилачког клуба Неретва, а суорганизатори акције су Кајакашки клуб Неретва, Алпинистичко-спортско пењачки клуб Неретва и Вијеће младих Града Мостара.

Током дана се очекује и додатни велики одзив пријатељских ронилачких клубова из цијеле регије, као и спасилачких служби, одреда извиђача, удружења грађана и волонтера.

Related Posts