fbpx
Вијести, Животни стил, Свијет

“Гугл” пристао да плати Француској скоро милијарду еура

Off 4
Foto: Ilustracija

Компанија “Гугл” је пристала платити скоро милијарду еура француским властима како би се окончала истрага о фискалној превари покренута прије четири године. Ријеч је о нагодби која би могла представљати правни преседан за остале свјетске технолошке компаније које послују у Француској.

“Споразум допушта нагодбу за све раније спорове”, рекао је адвокат “Гугла” Антонин Леви на рочишту на Суду у Паризу.

Француски истражитељи још истражују да ли је “Гугл”, чије је еуропско сједиште у Даблину, избјегао плаћање такси држави тако што није пријавио све своје активности у земљи.

“Гугл” је саопћио да је нагодбом пристао подмирити новчану казну у износу од 500 милиона еура и платити додатних 465 милиона еура пореза.

Иначе, “Гугл”, дио Алфабет конгломерата, плаћа само мали износ пореза у већини еуропских земаља јер готово сву продају пријављује у Ирској.

Ово је до сада било могуће постићи захваљујући “рупи” у међународном порезном закону, али много зависи и од особља у Ирској које закључује све купопродајне уговоре.

Износ пореза који ће “Гугл” платити је мањи од 1,6 милијарди еура, колико је Министарство финансија Француске затражило након што су прегледани уреди компаније “Гугл” у Паризу 2016. године.

Извор: Агенција Анадолија

Related Posts