fbpx
БиХ, Вијести

Грађани Мостара протестовали испред депоније Уборак

Off 5
Foto: Sabina Buzaljko/BHRT

Стотињак грађана Мостара окупљених око иницијативе “Јер нас се тиче” протестовало је данас испред регионалног одлагалишта отпада Уборак, како би поново скренули пажњу и потакнули власт да што прије почне санирање и измјештање тог одлагалишта с тренутне локације.

Извјештава репортерка БХРТ-а Ангела Цвитановић


Грађани траже строго поштивање процедура при одлагању отпада, као и да овом одлагалишту не буде продужена околишна дозвола.

“Тражимо да депонија не добије продужење околишне дозволе у деветом мјесецу. Имамо споре реакције на наше захтјеве, желимо то убрзати и показати да смо још увијек сви на окупу и да стојимо иза оног што смо тражили”, рекао је Омер Хујдур, један од организатора протеста.

Устврдио је како је уз стару депонију формирана и нова депонија која је већ напуњена отпадом и која није смјела ни бити формирана без грађевинске дозволе.

“То никако није легално и имамо свако упориште по том питању”, рекао је Хујдур.

Говорећи о проблемима око сортирања отпада, Хујдур је навео како се протеклих дана покушавало с илегалним одлагањем отпада мимо сортирнице те да ни тај дио договора с градоначелником Мостара није испоштован.

“Пошто су видјели да сортирница не може примити отпад града, покушали су илегално да депонију отпад мимо сортирнице, иако је наређење кантоналног инспектора да сав отпад мора проћи кроз сортирницу. И то смо потписали с градоначелником Мостара Љубом Бешлићем, али је он поништио тај договор”, устврдио је Хујдур.

Додао је како је ово окупљање упозорење и да се нада како овај пут неће доћи до блокаде депоније.

Проблеми с депонирањем отпада на Уборку трају дуже вријеме, а ситуација је ескалирала у мају када је откривено да је на одлагалиште комуналног отпада депонирана одређена количина дехидрираног муља с постројења за пречишћавање отпадних вода у Мостару у којему је регистрирана висока концентрација тешких метала.

Мјештани околних насеља 10. јуна блокирали су одлагалиште, захтијевајући да се истражи што је све протеклих година депонирано на Уборку те да се хитно приступи рјешавању тог еколошког проблема. Мјештани су 20. јуна постигли договор с градоначелником Мостара и депонија је одблокирана.

Према потписаном споразуму, договорено је и формирање посебног стручног тима који ће радити на изналажењу могућности за санацију и измјештање одлагалишта с тренутне локације.

Извор: ФЕНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže