fbpx
Вијести, Култура, Филм

Гран При НАФФ-а добио молдавски анимирани филм ‘Крила’

Off 7
Foto: NAFF/Fena

Анимирани филм “Крила”, молдавског аутора Дмитрија Волошина, проглашен је најбољим остварењем 14. међународног фестивала анимираног филма (НАФФ) који је синоћ затворен у Неуму.

Поред освајања Гран Прија, филм “Крила” проглашен је најбољим и у категорији за најбољу 3Д анимацију.

Аутор филма је Дмитриј Волошин из Молдавије, а филм говори о астронауту који је од дјетињства сањао о томе да лети и да је слободан. Остварује свој сан и лети небом но заправо је затворен у капсули свемирског брода.

“Хвала свима, хвала пријатељима, хвала мом тиму, хвала људима на НАФФ-у. За нас је БиХ једно посебно откриће”, рекао је Волошин након што је добио Гранд Приx НАФФ-а 2019.

Награда која се додјељује за ликовност ове године припала је ауторима из САД-а за филм “Два балона”. Ауторица анимације овог филма је Ванеса Приџен.

Најбољим студентским филмом проглашен је “Пулс”, који долази из Француске, док је награду за најбољу глазбу добио руски филм “Концерт ватре” из Русије.

Награда за најбољу анимацију и остале технике отишла је у руке србијанских аутора – Ане Недељковић и Николе Мајдака за филм “Путовање”.

Посебна награда која се додјељује од 2017. године на НАФФ-у у част оскаровца Душана Вукотића, а додјељује се младим ауторима из регије као потицај за даљњи рад, ове године отишла је у руке ауторице Иве Ћирић из Србије за филм “Флоригами”.

Упоредо с пројекцијама у Неуму, филмови на НАФФ-у ове године приказивани су и у Мостару. Награда Града Мостара отишла је у руке два аутора из Шпањолске, Раула и Аитора, за филм “ВС Санта”.

Најбољу 2Д анимацију ове године на НАФФ-у имао је филм “Музичка кутија” из Кине.

На НАФФ-у је ове године приказано укупно 58 остварења у натјецатељском дијелу програму те 18 у програму изван конкуренције.

Related Posts