Вијести, Свијет

Град Беч мијења навике својих грађана у начинима транспорта по граду

Off 4
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo

Град Беч мијења навике својих грађана у начинима транспорта по граду, да би се смањила загађеност ваздуха и емисија штетних гасова.

Аутомобили губе на популарности, а примат узимају јавни превоз, бицикли, ромобили. Становници Беча немају ништа против ни да превоз замијене штењом, кад год је то могуће.

Неда Тадић/БХРТ

Беч својим грађанима нуди бројне могућности алтернативног пријевоза у граду, којима се штеди енергија и смањује загађење околиша.

Бицикли су популаран начин пријевоза, но увијек су проблематични када желите ићи у куповину, или превести неке ствари. Град Беч и ту нуди рјешење.

Грäтзлфахррад су теретна бицикла која у Бечу можете бесплатно изнајмити, и не загађујући околиш превести све што желите.

КАТРИН ИВАНСИТС, Агенција за мобилност Беч

У Копенхагену или Амстердаму овакви теретни бицикли се прилично често користе за транспорт намирница, дјеце или паса бициклом по граду. У Бечу то није толико често, али постаје све присутније. Теретни бицикли су врло добри за смањење угљен моноксида у градовима. И раздаљине су мале, па је за транспорт намирница то заправо практичнији начин јер не стојите у гужвама, јефтиније је, лакше, можете се брже кретати и флексибилнији сте.

Допринос заштити климе

Јавни промет у главном граду Аустрије осигурава још бољи квалитет живота. Са преласком на јавни пријевоз, сваки путник даје свој допринос заштити климе, али и штеди вријеме и новац.

Прави се нова линија подземне жељезнице. Град тако изграђује нове могућности за употребу јавног пријевоза. Смањили су и цијене прије пет година. Платит ћете 365 еура за годину дана кориштења јавног пријевоза. Дакле, еуро по дану, што је прилично приступачно готово за све.

Транспорт у Бечу би требао бити 80 посто одржив, укључујући вожњу бицикла, ходање и јавни пријевоз. Сада смо на 76 посто, дакле још имамо четири посто до циља.

27 посто кретања по граду се већ обавља пјешице, 37 посто јавним пријевозом и седам посто бициклима.

Више од милијун бициклиста у 2018. години

Планови за повећање удјела бициклизма у промету у Бечу успјели су у 2018. години. 14 аутоматских бројача је забиљежило шест посто више корисника бицикала. Три бројача избројала су више од милијун бициклиста. Ни мотивације не мањка…

Како би Беч наставио бити најпожељнији град за живот, и досегао циљеве климатске заштите, сви грађани морају мијењати своје навике у промету. Чак 39 посто свих путовања се обавља јавним пријевозом, што је убједљиво највише у цијелој Еуропи.

А бечка градска управа марљиво ради на повећању броја бициклистичких и пјешачких стаза, како би грађани и туристи што мање користили аутомобиле.

Related Posts