fbpx
Вијести, Регион

Грабар-Китаровић: РХ ће помоћи сусједним земљама да дођу у окриље ЕУ

Off 6
Kolinda Grabar-Kitarović i Benjamin Netanjahu
Kolinda Grabar-Kitarović i Benjamin Netanjahu (foto: Instagram)

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић данас је након састанка с изрелским премијером Бењамином Нетанyахуом у Јерузалему изјавила је како ће Хрватска помоћи сусједним земљама да дођу у окриље Еуропске уније.

“Можемо учинити много доброга, али и потонути у каос. И стога морамо надзирати све што се догађа око нас и, што се Хрватске тиче, помоћи сусједним земљама – БиХ и Македонији – да дођу у окриље Еуропске уније”, истакнула је Грабар-Китаровић.

У контексту заједничких сигурносних пријетњи, оцијенила је да је важно да се двије земље заједно брину о Еуропи и Медитерану те да је сурадња и заједничка борба против изазова попут тероризма и ширења оружја за масовно уништење најважнија за сигурност двају народа, јавља Хина.

Реагирајући на чињеницу да и у Еуропи антисемитизам поново расте, поручила је да ће Израел “у првој половици 2020. не само имати пријатеља за кормилом Еуропске уније” већ ће Хрватска радити на његовању сјећања на холокауст и борби против антисемитизма. Притом је најавила изложбу у Неw Yорку о хрватским праведницима међу народима, али и друге активности, попут семинара у Хрватској, Србији, и регији, али и у Еуропској унији.

“Задње, али и не мање важно, вјерујем да морамо пажњу Еуропе и САД-а усмјерити на стање у нашим регијама”, казала је хрватска предсједница.

“Како ће Хрватска предсједати Вијећем ЕУ-а, мислим да је то прилика да пренесете ту поруку свим народима Еуропе. (…) и ако жели “свијетлу будућност”, за Еуропу је та порука посебице важна”, казао је Нетанyаху.

 

Врло јасно је упозорио на опасност радикалног ислама који “жели човјечанство вратити у најмрачнија времена”.

“Намјеравао сам рећи Средњи вијек, али он је напредан”, рекао је Нетанyаху.

Према његовим ријечима, радикални ислам не утјеловљује се само у Даесху (ИСИЛ), већ “прије свега у Ирану која је једна моћна и злонамјерна сила”.

“Бити ћу врло јасан: Израел је на првој црти бојишнице против радикалног ислама. Да Израел није овдје, Блиски исток би пао у руке радикалног ислама. Бранећи себе, бранимо цијели Блиски исток, а бранећи Блиски исток бранимо Еуропу”, био је јасан Нетанyаху.

Извор: ФЕНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže