fbpx
Вијести, Регион

Грабар-Китаровић најавила кандидатуру за нови мандат

Off 4
Foto: Arhiv

Предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да ће се кандидирати за други мандат на челу државе, рекавши да не може сада окренути леђа Хрватској.

“Наравно, идем у кандидатуру за нови предсједнички мандат, објавит ћу је ускоро. Али желим прије тога радити као предсједница што већи дио мандатног времена”, рекла је Грабар-Китаровић за Хрватски тједник.

“Како би то сада изгледало да ја окренем леђа Хрватској и прихватим неки од послова који ми се нуде, који су много више плаћени диљем Еуропе и свијета, а ја да напустим свој хрватски народ и своју властиту дјецу, која виде будућност овдје”, објаснила је.

Казала је да се ослања прије свега на хрватски народ, али да неће леђа окренути странци из које је израсла ма колико год се у неким аспектима не слагала с њезиним политикама, било то у вријеме Иве Санадера или било кога другога.

“То што сам ја вјерна ХДЗ-у, не значи да нисам вјерна цијелом спектру људи који воле Хрватску”, рекла је Грабар Китаровић.

Истакнула је да државу жели извести на пут којим је кренула деведесетих. “Не вратити у деведесете него вратити на пут који је зацртао предсједник Фрањо Туђман, на пут достојанства и поноса, на пут еуропејства које неће бити подложничко, али и на пут политичке одлучности, дјелотворности и одговорности”, поручила је хрватска предсједница.

Заузела се да се Хрватска што боље брендира док предсједа ЕУ-ом. “Оно што ја предлажем је да покажемо да Хрватска није никаква мала држава. Важно је да западни Балкан уђе у ЕУ, поготово БиХ – али да то буде лајтмотив нашег предсједања? Хрватска је много више од тога. Зато сам Хрватску извукла из тзв. региона у средњу Еуропу, добила потпору предсједника Трумпа и предсједника Путина”, казала је Грабар Китаровић.

Нагласила је да је “наш кључни проблем демографија”. “То је питање опстанка државе. С друге стране ја не могу и не смијем ни једноме грађананиу ове државе занијекати његово право да иде радити и учити некамо другамо. Сматрам својом задаћом и задаћом владе свакоме осигурати увјете да се врати”, рекла је Грабар-Китаровић, преноси Хина.

Извор: ФЕНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže