fbpx
БиХ, Вијести

Голић најављује правни спор против Хрватске због Трговске горе

Off 5
Ministrica Srebrenka Golić
Foto: Fena

Министрица за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске (РС) Сребренка Голић изразила је наду да ће Хрватска одустати од изградње одлагалишта ниско и средњорадиоактивног нуклеарног отпада на Трговској гори на граници с Босном и Херцеговином, али да ће, уколико до тога ипак дође, услиједити правна борба.

Неће се, истиче, одустати од правне борбе и бит ће ангажован међународни тим на нивоу БиХ који би се бавио заштитом 230.000 становника из девет опћина у сливу ријеке Уне, у близини локације гдје Хрватска намјерава да складишти тај опасни отпад.

“Задњи корак је међународни суд правде”, изјавила је Голић новинарима.

Истакнула је да је први корак покренути поступке у складу са важећим међународним конвенцијама.

“Надам се ће се Хрватска са Словенијом договорити да се радиоактивни отпад складиши у мјесту Врбине те да ће и дипломатија и Предсједништво БиХ учинити свој дио посла”, рекла је Голић.

Био би, каже, преседан да се радиоактивни отпад складишти уз обале ријеке Уне и два заштићена подручја у ентитетима у БиХ.

Поновила је да Хрватска још није донијела коначну одлуку те да је једина новост само најава састанка министра енергетике и заштите околине Хрватске Томислава Ћорића и министрице инфраструктуре Словеније Аленке Братушек, који ће разговарати да ли ће ниско и средњорадиоактивни нуклеарни отпад из нуклеарне електране “Кршко” бити збрињаван у заједничком складишту, које Словенци у посљедњих неколико година планирају у Врбини поред Кршког или ће се свако побринути за своју половину, имајући у виду да је Хрватска власник половине нуклеарне електране “Кршко” у Словенији.

Извор: ФЕНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže