fbpx
БиХ

Говор мржње на друштвеним мрежама у БиХ

Off 8

Пријетње и говор мржње на друштвеним мрежама и порталима све су изразитије у Босни и Херцеговини. Иако је говор мржње кривично дјело, многи се не устручавају, чак и не скривајући идентитет, да пишу увредљиве коментаре. Поразно је што ријетки подлијежу законским санкцијама, осим у случају ако су пријетње упућене политичарима.

Упркос скоро свакодневном говору мржње у медијима, свега неколико случајева има судски епилог. Лјиљана Зуровац из Вијећа за штампу БиХ, сматра поразним што правосуђе у БиХ реагује најчешће када су пријетње или говор мржње упућене политичарима.

Важећи прописи у БиХ не садржи одредбе које се експлицитно односе на забрану говора мржње на интернету. Међутим, ово питање се може посматрати у контексту одредби кривчног права којим се забрањује и санкционише изазивање националне, расне или вјерске мржње, раздора и нетрпељивости и то у сва четири кривична закона. У Агенцији за истраге и заштиту свакодневно анализирају овакве пријетње.

Када би портали, односно онлине медији у БиХ који не бришу увредљиве садржаје, завршили на Европском суду за људска права у Стразбуру, суд би их осудио због клевете на њиховим страницама и у корисничким коментарима. Више од 20 медија у Европи управо је тако завршило. Јер говор мржње није слобода говора, већ кривично дјело.

Извор: Хатка Незиревић/БХРТ

Related Posts