fbpx
БиХ, Вијести, Туризам

Гдје љетују грађани Босне и Херцеговине?

Off 6
Plaža
Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Сезона је љетних одмора, а грађани Босне и Херцеговине, традиционално, бирају море. Неки ће се, ипак, одлучити за оближњу ријеку, или језеро, док ће други остати код куће. Што се тиче наше земље, туристичке агенције су сагласне – најатрактивнија дестинација ове године је свакако Турска.

Популарне су и Грчка, Шпанија и Албанија, док је потражња за Јадраном, због високих цијена, видно смањена.

Аутор: Татјана Дрљић/БХРТ


Јули и август су мјесеци у години када Босанци и Херцеговци највише одлазе на одмор, бирајући, најчешће, море. Иако ближа, због високих цијена, сусједна Хрватска постаје све мање атрактивна, и то не само за грађане Босне и Херцеговине, него и за стране туристе.

Питали смо грађане Сарајева, како проводе љето?

“Била сам већ на љетовању, у Неуму. Задовољна сам, цијене нису високе, а ни ноћни живот није лош”.

“Нисам, имам викендицу у околини Сарајева, па ћу тамо”.

“У Турску. Ја сам желио да одемо на Јадран, у Хрватску, али међутим, када смо мало упоредили цијене, додали смо још мало и отишли тамо”.

“Фали пара… У кући. Могу ја отићи на море пар дана, то није проблем, али шта када се вратиш”.

“Био сам у Заострогу, скупи су”.

Аднан Баручија из једне сарајевске туристичке агенције каже да ово љето обиљежава масовна потражња за нешто егзотичнијим дестинацијама, првенствено Турском, али и Грчком, Шпанијом и Сицилијом. Са друге стране, већ неколико година не нуде аранжмане на Јадрану.

“Дефинитивно Турска. Што се тиче млађих, који су заинтересованији за забаву, то је Грчка. Нажалост, ове године, као ни претходних неколико, не радимо Јадран, осим неких специјалних понуда”, рекао је Баручија.

Да су љетовања у Турској фаворити грађанима наше земље, потврђују и друге туристичке агенције. Рабија Беговић каже да се наредне године, надају и директном лету за Бодрум, док је због високих цијена, тек неколико породица резервисало љетовање у Црној Гори и Хрватској.

“Најчешће бирају Турску јер је цијена много повољнија од Јадрана, који је ове године доста у паду због високих цијена. Доста добро се продаје Бодрум. Надамо се сљедеће године можда чак и неком директном лету”.

Из бањалучких агенција, такође, потврђују, да су интересовања за Јадран веома мала. Данијела Бајић каже да је ове сезоне проширена туристичка понуда, а осим чартер летова за Турску, нуде и летове према Грчкој. Све популарнија, међутим, постаје и Албанија.

“Прошле године је то била само Турска. Ове године је то и Грчка. Цијене на Хрватском приморју су такве, да се из тог разлога наши клијенти највише и одлучују за Турску, или ево, евентуално, Грчку. Ту је, наравно, и Египат… Албанија се појављује на тржишту као дестинација, која је такође нашим клијентима интересантна”.

Иако Хрватска ове године не биљежи завидну љетну сезону, неке агенције ипак наводе да имају своје сталне клијенте који сваке године љетују на Јадрану у овој земљи.

Извор: БХРТ

Related Posts