fbpx
БиХ, Вијести

Гацко затрпано смећем

Off 12
Gacko smeće
Foto: Dragana Mihić/BHRT

Радници гатачког „Комуса“ штрајкају већ девети дан због неисплаћених зарада. Гацко је буквално затрпан смећем. И умјесто да покушају ријешити проблеме радника, надлежни из опћине пријете отказима.

ЈЕЗДИМИР БОЖИЋ радник“ Комуса“

Сваки дан ме буди бол у глави и онда размисљам да ли да се умијем или да се убијем..за доручак имам лексилијум за вечеру бенседин, за ручак немам ништа.. супруга незапослена имам двоје дјеце.

Gacko smeće

Foto: Dragana Mihić/BHRT


Управо ова изјава осликава ситуацију у којој се налази већина радника гатачког „Комуса“ . Посљедњу плату примили су за мај, и њу тек након протеста, а за прва три мјесеца тек минималце, због чега су доведени на ивицу егзистенције. Од штрајка неће одустати, а уколико услиједе појединачни откази сви ће напустити предузеће. Кажу спремни су да се врате на посао уколико им се исплати још једна плата.

РАДОША МАНОЈЛОВИЋ, радница „Комуса”

Принуђена сам имам троје дјеце самохрана сам мајка, тешко баш тешко.

РАДЕНКА СКОКО, радница „Комуса“

Ми само тражимо своја права, тражимо плату.. мислим да једно 65 – 7о одсто радника прима 5оо км .. азанте ви одлично колика је потрошачка корпа за четворочлану породицу.. значи ни са тим средтсвима не може с енормално функционисати.

Gacko smeće

Foto: Dragana Mihić/BHRT


Након јутрошњег састанка са директорицом „Комуса“ Драганом Рудан радници кажу да нема никаквих назнака да би се проблем ускоро могао ријешити. Умјесто тога пред њих је постављен ултиматум.

МИЛАН ШУПИЋ, предсједник Штрајкашког одбора “Комуса”

Први је захтјев уколико чистачи не буду почели радити добиће отказ.. други захтјев је да ће довести људе са стране који ће чистити из билеће и невесиња и на крау да ће прогачсити ванредно стање.. те да ће узети наша средства за рад.

Gacko smeće

Foto: Dragana Mihić/BHRT


Радници су експресно одговорили да никоме неће дозволити улазак у круг предузећа и да ће у противном тражити и помоћ полиције. Кажу штрајк није популарна мјера, али за сада јесте једина преостала.

Директорица предузећа, као и начелник општине Милан Радмиловић пред камере нису хтјели. Агонија радника, али и свих становника Гацка се наставља.

Извор: Драгана Михић/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže