fbpx
Вијести, Свијет

Вучић тврди да Србија има потпору САД-а у рјешавању спора о таксама с Косовом

Off 8
Pompeo Vucic
Foto: AP

Београд има потпору Вашонгтона у настојању да Приштина укине царинске пристојбе на робу из Србије како би започео отворени политички дијалог с косовском Албанцима, изјавио је србијански предсједник Александар Вучић послије састанка с америчким државним тајником Микеом Помпеом у Њујорку.

Вучић је у изјави дописнику Радио-телевизије Србије (РТС) из САД-а рекао како је „америчку администрацију замолио да покуша, иако је то и до сада чинила, да још снажније утјече на косовско-метохијске Албанце да укину пристојбе које су нам наметнуте прије скоро годину дана“.

„По том питању нема сумње да имамо америчку потпору, јер и они мисле како је важно наставити дијалог Београда и Приштине, да бисмо могли на сваки начин и по сваку цијену сачувати и задржати мир, гледати у будућност и унапређивати нашу економију“, истакнуо је Вучић.

Он је, након једноиполсатног разговора с америчким државним тајником, рекао како „обично након важних састанака нема великих вијести“, те да је „Помпео врло озбиљан, одговоран човјек и желио је чути што је то што Србија мисли о рјешавању косовског проблема“.

По Вучићевој оцјени, од односа Срба и Албанца, као „два највећа народа на западном Балкану, овиси будућност регије“.

„Чим прије пронађемо договор, осигурат ћемо људима будућност“, истакнуо је Вучић, наводећи како је „задовољан и због чињенице“ како је оно што је говорио „изазвало позорност тајника Помпеа”.

„Вјерујем да ће се Америка још снажније жељети укључити на различите начине у рјешавање проблема у регији из које ми долазимо“, рекао је за РТС Вучић.

Амерички државни тајник послије састанка послао је поруку на свом Тwиттеру да је са србијанским шефом државе имао „продуктиван ручак“ и разговоре о Косову и еуроинтеграцијама Србије, преноси Хина.

„Продуктиван ручак с предсједником Србије о дијалогу Косова и Србије и придруживању Србије ЕУ-у. Нормализација односа са Косовом ојачат ц́е стабилност и просперитет за Србију, западни Балкан и трансатлантску заједницу“, написао је Помпео на Твитеру.

Амерички велепосланик у Београду Кyле Сцотт назвао је јучер састанак Помпео-Вучић потврдом „да су САД и даље ангажиране с лидерима Балкана ради потпоре регионалној сигурности, стабилности и миру“.

Извор: Фена

Related Posts