fbpx
БиХ, Вијести

ВСТВ: Представнички дом ПСБиХ врши недопуштен притисак на правосуђе

Off 4
Foto: Amela Pokvić/BHRT

Високо судско и тужилачко вијеће (ВСТВ) Босне и Херцеговине је током другог дана сједнице у Сарајеву усвојило Закључке поводом Закључака Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине који су донесени на сједници Представничког дома одржаној 26. јуна 2019. године.

1. Закључак Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине којим тражи од свих чланова Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине да поднесу оставке ни на који начин не обавезује чланове ВСТВ-а.

2. Закључак Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине којим се оснива истражна комисија тог дома за истраживање стања у правосуђу, а посебно Високом судском и тужилачком вијећу, суштински представља парламентарни надзор над радом правосуђа који, као такав, није предвиђен и допуштен позитивним прописима у Босни и Херцеговини. На овај начин Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине излази изван надлежности Парламентарне скупштине, те представља грубо мијешање и недопуштен притисак законодавне власти на рад правосуђа, те као такав нарушава демократски уставни систем тродиобне подјеле власти.

3. Чланови Високог судског и тужилачког Вијећа, те судије и тужиоци у Босни и Херцеговини ни на који начин неће учествовати у раду ове истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

4. Високо судско и тужилачко вијеће позива Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине да сва питања у вези правосуђа разматра кроз партнерски однос са Високим судским и тужилачким вијећем на бази поштовања демократског принципа подјеле власти, наводи се у саопштењу ВСТВ-а.

Погледајте прилог репортерке Азире Хрустемовић.

ИЗВОР: ВСТВ БиХ/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže