fbpx
Вијести, Регион

Власник и капетан брода на којем је умро Талијан бранит ће се са слободе

Off 3
Foto: jutarnji.hr

Власник и капетан брода на којем је прекјучер на Хвару од тровања угљичним моноксидом умро 57-годишњи талијански турист, изнијели су у данас обрану на Опћинском државном одвјетништву у Сплиту, не сматрају се кривим, а у наставку судског поступка бранит ће се са слободе јер није предложен истражни затвор.

Због сумње у почињење казненог дјела 23-годишњи власник моторне јахте и 27-годишњи капетан брода јучер су ухићени и приведени на полицију. У данашњем исказу на сплитском Опћинском државном одвјетништву обојица су истакнули како су они пружали помоћ унесрећеним талијанским туристима тијеком упловљавања у хварску луку и да су још увијек потресени свиме што се догодило, пише Слободна Далмација у четвртак.

Полицијска управа Сплитско-далматинска извијестила је јучер како постоји основана сумња да су њих двојица противно правилима струке, као и изричитим техничким упутама у погледу сигурности кориштења уређаја 8. коловоза 2019. уградили бензински генератор-агрегат са зрачним хлађењем у простор стројарнице моторне јахте. Због његовог рада дошло је до истјецања отровних плинова у простор потпалубља брода, односно путничких кабина, и посљедично тровања путника.

“Након проведеног криминалистичког истраживања на страни 23-годишњег хрватског држављанина и 27-годишњег хрватског држављанина утврђено је постојање сумње да су 8. коловоза ове године, супротно правилима струке и техничким упутама везанима уз сигурност апарата, у стројарницу брода уградили бензински генератор агрегат услијед чијег рада је дошло до испуштања отровних плинова”, рекла је јучер Антонела Лолић из ПУ сплитско-далматинске, преноси Хина.

Осумњичени власник и капетан брода доведени су у четвртак притворском надзорнику након чега су у сплитском тужитељству изнијели обрану. Обојица су изразили жаљење због догађаја те су упутили сућут обитељи преминулог Талијана.

Одвјетник Хрвоје Кришто, бранитељ 23-годишњег власника брода, казао је за Слободну Далмацију како је проведена прва радња испитивања те да његов брањеник негира кривњу.

“За сада нема никаквог чврстог доказа и треба причекати комплексна вјештачења која ће тек доказати што је узрок тешких посљедица, односно одакле је дошло тровање”, казао је Кришто. Обрану је изнио и капетан брода који је такођер негирао кривњу, додаје сплитски дневник.

На броду је од посљедица тровања умро талијански држављанин Еугенио Винци (57), а пет особа, међу којима двоје дјеце од пет и 11 година, превезено је ради тешког здравственог стања у КБЦ Сплит.

Двоје дјеце који су након трагедије примљени у сплитски КБЦ, и даље су критично, рекла је у четвртак водитељица Завода за интензивну педијатрију с постинтензивном скрби др. Бранка Полић.

“Дјеца су и даље на респиратору али стабилније него што су била ова два дана. Респираторна потпора је и даље потребна, животно су угрожени све док не буду могли самостално дисати”, рекла је др. Полић, објавио је ХРТ.

Троје одраслих талијанских држављана у добром је стању. Мајка дјеце задржана је на лијечењу, а друго двоје је пуштено на кућну његу. Данас би требали обавити додатне претраге, наведено је.

Извор: ХРТ/ФЕНА

Related Posts