fbpx
БиХ, Вијести, Околиш

Влада РС прогласила Парк природе “Уна”

Off 7

Влада Републике Српске донијела је одлуку о проглашењу Парка природе “Уна”, који ће граничити са већ постојећим Националним парком “Уна” у Федерацији БиХ.

На тај начин, како је рекла министрица за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, створен је још један одбрамбени механизам према намјерама Хрватске да изгради одлагалиште нуклераног отпада на Трговској гори – у непосредној близини границе са Босном и Херцеговином.

У питању је локалитет који обухвата 13 опћина, које се налазе узводно и низводно уз ријеку Уну.

“Парк природе ‘Уна’ је још један наш одбрамбени механизам према намјерама Хрватске у вези с одлагањем радиоактвиног отпада на Трговској гори”, рекла је Голић.

Министрица је најавила да ће 27. септембра бити одржани протести грађана који живе на локалитету слива ријеке Уне, како би још једном изразили незадовољство због намјера Хрватске.

Голић је најавила и како ће се састати са министром вањских послова Босне и Херцеговине Игором Црнатком, како би на конференцији која се тиче атомске енергије у Бечу изнио став о противљењу Босне и Херцеговине намјери Хрватске да одлаже нуклерни отпад у старој касарни Черкезовац.

Извор: ФЕНА

Related Posts