Вијести, Свијет

Вијеће сигурности УН: Вербални сукоб Дачића и делегације Приштине

Off 4
Foto: Ivica Dačić/mfa.gov.rs

Министар вањских послова Србије Ивица Дачић имао је, по завршетку сједнице Вијећа сигурности УН-а, жестоки вербални сукоб са делегацијом Приштине.

Он је након што је изашао из дворане наставио расправу са амбасадорицом Косова при УН-у Влора Читаку због њене приче о стољетном угњетавању Албанаца на Косову као и прослави 20 година „ослобођења“.

Кап која је прелила чашу је Влорина изјава да је у случају Србије и Косова ријеч о деколонијализацији.

„Послије засједања Вијећа сигурности УН, док сам разговарала са делегацијом САД-а и Велике Британије, српски министар вањских послова је дошао до мене вичући и вријеђајући мене и косовску делегацију“, објавила је Влора Читаку на свом Твитер профилу.

„Ти са којима сједиш су ваши колонизатори“, рекао је Ивица Дачић, мислећи на дипломатске представнике САД-а и Велике Британије.

Вербалном окршају присуствовао је већи број представника међународне заједнице.

Како преноси Тањуг, тај Дачићев коментар односио се заправо на говор Цитаку на сједници Вијећа сигурсности УН-а, у којем је она рекла да је у случају Србије и Косова ријеч о деколонијализацији. Дачић је након сједнице Вијећа сигурности УН-а рекао да га је ‘фрапирала та лаж Цитаку’. “

„Колико неко треба да нема стида да у Вијећу сигурности пред великим колонијалним силама које су имале своје колоније широм свијета, и пред афричким, јужноамеричким и азијским земљама које су се ослобађале од колонијализма користите један такав израз, а да вас није срамота, то је чист безобразлук“, рекао је Дачић за РТС.

Related Posts